Plastenici i navodnjavanje ključni za proizvodnju povrća

Proizvodnja povrća u Republici Srpskoj u 2013. godini može da se ocijeni kao prosječna, bez većih oscilacija, ocjenjuju u resornom ministarstvu

27. Jan 2014. | 10:17 | S.H
18041

Veći i ozbiljniji proizvođači nisu imali problema u proizvodnji i u prošloj godini ostvarili su, uglavnom, prinose iznad prosjeka.

"Opet se pokazalo da su investicije u podizanje plastenika i sisteme za navodnjavanje ključni za povećanje proizvodnje povrća u RS", naglašavaju u Ministarstvu poljoprivrede.

U 2013. godini u Agenciji za agrarna plaćanja zaprimljeno je oko 300 zahtjeva za sufinansiranje izgradnje plastenika.

Povećan interes za plasteničku proizvodnju

Zbog viših cijena proizvoda iz zaštićenih prostora, u odnosu na proizvode s otvorenog prostora, u narednom periodu može se očekivati povećan interes za novim investicijama u oblasti plasteničke proizvodnje.

Prema podacima savjetodavne službe Ministarstva i Poljoprivrednog instituta RS, u odnosu na statističke podatke iz 2012., prinosi povrća u prošloj godini bili su znatno veći i za neke vrste (krompir, krastavac i luk) kretali su se čak i do 200 posto.

Cijene povrća bile su, prosječno, duplo niže u odnosu na statističke podatke iz 2012.

Kod manjih proizvođača uočeni su problemi koji su se odnosili na nedostatak sistema za navodnjavanje i neadekvatnu primjenu agrotehničkih mjera.

(Fena)

Na vrh