Plenković: Hrvatska želi da pomogne Ukrajini u reintegraciji teritorija, vodimo principjelnu politku

13. Jun 2017. | 22:29 | NV
plenkovic

Hrvatski premijer Andrej Plenković izjavio je danas u Zagrebu da Hrvatska, u saradnji s partnerima u međunarodnoj zajednici, želi da pomogne “ostvarenju mirne reintegracije okupirane ukrajinske teritorije”, prenosi Beta.

Plenković je na zajedničkoj konferenciji s ukrajinskim premijerom Volodimirom Grojsmanom rekao da je Hrvatska “bila žrtva velikosrpske agresije” 90-ih godina, da je imala okupirana područja, ali i iskustvo njihove mirne reintegracije, i da zbog toga želi da pomogne Ukrajini “u aktuelnoj sitaciji, s privremeno okupiranim područjima Donjeck i Lugansk i ilegalnom aneksijom Krima”, prijenela je Hina.

Plenković je rekao da je osnovana radna grupa koja Ukrajini treba da predloži niz mjera koje je Hrvatska sprovela pri reintegraciji svojih područja i da je riječ o mjerama za uspostavljanje povjerenja i mehanizama kontakata i saradnje “ukrajinskih vlasti i vlasti na okupiranim područjima”.

Grojsman je rekao da je zahvalan Plenkoviću i hrvatskom narodu “za principijelnu podršku Ukrajini u trenutku kad je ona žrtva ruske agresije”.

“Jako mi je žao što je Rusija napala Ukrajinu, i vojno i ekonomski i energetski i informaciono. Uz podršku međunarodne zajednice, Ukrajina nastavlja da se bori za poštovanje međunardnog prava i za svoju teritoriju”, rekao je Grojsman.

Upitan da li ima neku poruku povodom Dana Rusije, ukrajinski premijer je rekao da Rusija treba da “povuče svoje vojnike iz Ukrajine” i “postane zaista demokratska zemlja”.

Plenković je rekao da Hrvatska prema Ukrajini ima “principijelnu, odgovornu i jedinu moguću politiku, sviđala se ona nekom ili ne”.

“Mi smo zemlja koja je članica UN, EU, NATO i djelimo određene temeljne evropske vrijednosti međunarodnog poretka i poštovanja međunarodnog prava. To je poenta hrvatskog stava. I on će ostati takav nezavisno od bilo čije i bilo kakve kritike”, naveo je hrvatski premijer.

Plenković je rekao da su Hrvatska i Ukrajina dvije izrazito bliske i prijateljske zemlje, da je njihova saradnja “na jako viskom nivou” i da Hrvatska pruža aktivnu podršku Ukrajini i u evropskim institucijama i prenošenjem hrvatskog znanja u približavanju EU.

“Ukrajina je prva članica UN koja je priznala Hrvatsku. U 25 godina odnosi su razvijeni, potpisani su brojni međunarodni ugovori i radi se na razvoju ekonomske saradnje”, kazao je Plenković.

On je dodao da očekuje sve veći broj ukrajinskih turista u Hrvatskoj, posebno nakon odluke EU o liberalizaciji viznog režima za ukrajinske državljane, koja je stupila na snagu prije dva dana, navodi Hina.

Za kraj ukrajinski premijer je još jednom pohvalio hrvatskog premijera, koji je prije te dužnosti bio šef delegacije Evropskog parlamenta za odnose s Ukrajinom.

“Plenkovića poznaju u Ukrajini i jako ga poštuju. To nam omogućuje da širimo našu saradnju”, rekao je Grojsman, piše Hina, a prenose hrvatski mediji.

 

NV / Beta / foto Hina

Na vrh