Plenković: Praljkov čin duboko moralan, Hrvatska nastavlja s prijateljskim odnosima prema BiH

29. Nov 2017. | 17:34 | NV
Andrej Plenkovic 3 foto Patria(2)

Premijer Andrej Plenković obraćao se javnosti povodom današnjih događaja u Haagu gdje je Slobodan Praljak, nakon osuđujuće presude popio otrov od kojega je nakon nekoliko sati preminuo.

“U ime Vlade Republike Hrvatske i osobno želim izraziti najdublju sućut obitelji genrerala Slobodana Praljka. Njegov čin, kojemu smo nažalost svi svjedočili danas, najviše govori o dubokoj moralnoj nepravdi prema šestorici Hrvata iz BiH i hrvatskom narodu“, rekao je Plenković. Dodao je da će Hrvatska iskoristiti sve mehanizme da ospori neke segmente presude.

Hrvatski premijer je rekao da presuda ne može utjecati na odnose Bošnjaka i Hrvata unutar Bosne i Hercegovine, te da će se Hrvatska i dalje nastaviti zalagati za evropski put Bosne i Hercegovine.

“Želim poslati poruku prijateljskoj Bosni i Hercegovini, čiji teritorijani integritet respektujemo, da ćemo voditi računa da i dalje budemo zagovornik EU puta Bosne i Hercegovine“, rekao je Plenković.

Bivši predsjednik Vlade Hrvatske zajednice Herceg-Bosne Jadranko Prlić osuđen je na 25 godina zatvora, ministar odbrane Bruno Stojić na 20 godina zatvora, dvojica načelnika stožera HVO-a Slobodan Praljak i Milivoj Petković na po 20 godina, zapovjednik Vojne policije HVO-a Valentin Ćorić na 16 godina, a načelnik Odjela za zarobljene Berislav Pušić na 10 godina zatvora.

Žalbeno vijeće Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju je danas, u okviru žalbene presude bivšim čelnicima samoproglašene Hrvatske zajednica Herceg-Bosna utvrdilo i to da je postojao međunarodni oružani sukob u BiH i stanje okupacije, a potvrdilo je i postojanje hrvatskog udruženog zločinačkog pothvata s ciljem etničkog čišćenja dijelova BiH.

 

NV / NAP

Na vrh