Ploča s ustaškim natpisom “Za dom spremni” uklonjena iz Jasenovca

7. Sep 2017. | 21:35 | NV
ploca

Ploča HOS-a s ustaškim pozdravom “Za dom spremni“ uklonjena je iz Jasenovca i trebala bi biti postavljena u Novskoj, javlja Nova TV, prenosi agencija Patria.

“Spomen ploča bit će premještena u izvornom obliku na područje grada Novske. Mnogi politički piromani podmeću vatru i nadam se da će Vlada, ako ne ova onda druga, to riješiti. Na ploči će uvijek stajati grb HOS-a i ispod će stajati “Za dom spremni”. Svi koji govore da je to izdaja imaju pravo da tako misle. Ali pitam ih kad je udruženja dobrovoljaca HOS-a pozvala na postavljanje ploče u Jasenovac, ali mnogi od njih nisu došli. Danas svi oni imaju svoje mišljenje, ali im ne zamjeram”, rekao je Ivan Friščić predsjednik Udruženja dobrovoljaca HOS-a.

Marko Skejo, komandant ratne brigade HOS-a “Rafael vitez Boban”, je novinare pozdravio sa “Hvaljen Isus i Marija”. Skejo je na kraju opet pozdravio “starim hrvatskim pozdravom”: “Bog i Hrvati! Za dom spremni”, na što su mu neki odgovorili sa “spremni”.

Proteklih mjeseci su čelnici udruženja HOS-a tvrdili da nikakvo skidanje njihove ploče ne dolazi u obzir, ali posljednjih dana su neki njihovi predstavnici izrazili spremnost da se ploča izmjesti u Novsku ili pak da se s ploče u Jasenovcu makne pozdrav “Za dom spremni”.

Premijer Andrej Plenković je na sjednici Vlade prošle sedmice rekao da “kontekst ustaškog logora u Jasenovcu i pozdrav “Za dom spremni” u tom istom Jasenovcu ne idu zajedno” te najavio da će se ta tema zakonski regulirati u martu naredne godine.

 

NV / NAP

Na vrh