Po prvi put BiH ima svoje predstavnike na WHO Global Forumu o medicinskim uređajima

5. May 2017. | 08:39 | NV
doc.dr_.Almir-Badnjević

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) će u periodu od 10. do 12. maja 2017. godine u Genevi, u Švicarskoj, održati treći globalni forum o medicinskim uređajima. Na forumu će učestvovati 650 učesnika iz 85 zemalja svijeta, iz različitih organizacija, poput vladinih, nevladinih, profesionalnih…

Ciljevi WHO globalnog foruma su:

  1. Definirati metode za povećanje pristupa prioritetnim medicinskim uređajima u skladu sa ciljevima održivog razvoja;
  2. Razmjena najboljih iskustava i praksi u reguliranju, procjeni i upravljanju medicinskim uređajima;
  3. Prikaz razvoja i korištenja inovativnih tehnologija kao odgovor na globalne zdravstvene prioritete;
  4. WHO smjernice o medicinskim uređajima za bolje sprovedbe;
  5. Predstavljanje rezultata implementacije WHA rezolucije o medicinskim uređajima i EMP strategija za 2030 godinu.

Ono što je posebno značajno za Bosnu i Hercegovinu jeste činjenica da će na ovom trećem WHO globalnom forumu o medicinskim uređajima po prvi put aktivno učešće imati i predstavnici Bosne i Hercegovine.

Naime, doc.dr. Almir Badnjević i mr.sc. Lejla Gurbeta, oboje uposlenici BiH verifikacionog laboratorija Verlab, će prezentovati rezultate verifikacija medicinskih uređaja u BiH, rezultate povećanja efikasnosti, tačnosti i pouzdanosti medicinskih uređaja, te rezultate ostvarenih ušteda u zdravstenom sistemu BiH i šire.

Docent Badnjević, kao svjetski prepoznatljivo ime u ovoj oblasti, je dobio poziv od strane WHO da predstavi izvanredne rezultate koje je postigla laboratorija Verlab u posljednje tri godine rada. Na ovaj način, BiH pored što će imati aktivne predavače na WHO globalnom forumu o medicinskim uređajima, zahvaljujući navedenim ekspertima, će i biti navedena kao država gdje se sprovodi vrlo pozitivna praksa, kažu iz Verlaba.

 

NV

Na vrh