Počelo okupljanje radnika Željeznica RS na proteste u Banjoj Luci

U banjalučkom parku "Mladen Stojanović“ danas je počelo okupljanje radnika Žeeljeznica RS, nezadovoljnih jer, kako tvrde, uprava preduzeća ne poštuje Zakon o radu i ne izvršava sudske presude

14. Nov 2015. | 11:30 | S.M
49891


Organizatori skupa su predstavnici svih šest sindikata ovog javnog preduzeća, koje grca u gubicima.

Sindikalci tvrde da uprava vrši pritisak na njih i da im prijeti pričom o stečaju preduzeća, a da je Vlada RS nezainteresovana za rješavanje problema "Željeznica".

Odbacuju tvrdnje menadžmenta da će tužbe odvesti Željeznice RS u stečaj, ukazujući da su od 2006. godine sve uprave napravile gubitak od 240 miliona KM, a da dugovanja po njihovim tužbama za neimirena davanja iznose oko 10 miliona KM.

Upozoravaju i da za dugove i gubitke u Željeznicama RS-a niko dosad nije odgovarao.

Protest su organizovali i zbog činjenice da u Vladi i resornom ministarstvu, kako kažu, niko nije želio da pregovara, iako su bili spremni da se dugovanja radnicima isplaćuju i u ratama.

Radnici imaju devet izvršnih presuda zbog ranijeg umanjenja iznosa za topli obrok s 185 na 112 KM, ali još nisu dobili novac.

Uprava Željeznica tvrdi da protesti radnika ovog javnog preduzeća nisu način za rješavanje bilo kojeg problema, pa tako ni pitanja koja se tiču prava željezničkih radnika.

Željeznice RS-a su za devet mjeseci ove godine poslovale s gubitkom od 6,4 miliona KM, što je uvećalo akumulirani gubitak na čak 269,8 miliona KM.

Na kraju oktobra u Željeznicama su bila zaposlena 3.274 radnika.

Iz Vlade RS su u više navrata najavljivali proces reorganizacije u ovom javom preduzeću, ali do toga nije došlo.

(Agencija FENA)

Na vrh