Počinje 18. Jazz Fest

1. Nov 2014. | 12:00 | Nermin Burzić
30823-1

Osamnaesto izdanje sarajevskog Jazz Festa trajat će od 4. do 9. novembra. Ulaznice po punoj cijeni prodavat će se samo na dan koncerta, a do tada ih je moguće kupiti po pretprodajnim, 20% nižim cijenama (od 16 do 36 KM), isključivo u box officeu u Bosanskom kulturnom centru. Cijena ulaznica za nedjeljni koncert za djecu je 5 KM, a ulaz na muzičku radionicu za djecu školskog i predškolskog uzrasta je besplatan.

Osamnaesti Jazz Fest Sarajevo će u prvoj sedmici novembra predstaviti velike umjetnike koji će poput vokaliste Gregoryja Portera, gitariste Johna McLaughlina, trubača Ibrahima Maaloufa ili basiste Avishaija Cohena prvi put nastupati u Bosni i Hercegovini.

Premijeran nastup će imati i Bill Frisell, dobitnik Grammyja za najbolji savremeni džez-album 2004. godine i jedan od vodećih džez-gitarista još od kasnih 80-ih godina prošlog stoljeća. Frisell je umjetnik čija je muzika bogata elementima različitih žanrova, a njegovi nastupi često su hvaljeni i od kritike i publike.

Na predstojećem festivalu 7. novembra nastupit će i Miroslav Tadić, jedan od najboljih gitarista na svijetu, a koji je porijeklom iz BiH. Ovaj svestrani umjetnik i profesor gitare s kojim smo obavili intervju u prošlosedmičnom izdanju Novog vremena, ovdašnjoj publici je najpoznatiji po saradnji s muzičkim sudrugom Vlatkom Stefanovskim. Tadić je poznat i po saradnji sa svjetski poznatim glumcem Radetom Šerbedžijom, a iza sebe ima veoma respektabilnu diskografiju.

U okviru 18. Jazz Festa u sarajevskom BKC-u Dianne Reeves predstavit će svoj aktuelni projekt “Beautiful Life”. U dosadašnjoj karijeri Reeves je snimila dvadeset samostalnih albuma i jedna je od najznačajnijih savremenih pjevačica te četverostruka dobitnica nagrade Grammy za najbolju vokalnu izvedbu. Dosad je jedina umjetnica koja je ovu prestižnu nagradu osvojila za četiri albuma zaredom.

Ibrahim Maalouf, francusko-libanski trubač, prvi će se put bh. publici predstaviti 9. novembra u Bosanskom kulturnom centru koncertom kojim će zatvoriti 18. izdanje međunarodnog muzičkog festivala Jazz Fest Sarajevo.

Na vrh