Pod zastavom Armije RBiH borili su se pripadnici svih bh. naroda

15. Apr 2017. | 11:28 | NV
armija4(1)

Armija Republike Bosne i Hercegovine službeno je osnovana 15. aprila 1992., od jedinica Teritorijalne obrane BiH i organiziranih dobrovoljaca, kao odgovor na srpsku agresiju na Republiku Bosnu i Hercegovinu. Nakon Daytonskog sporazuma zajedno s HVO-om je transformirana u Vojsku Federacije Bosne i Hercegovine. 

8. aprila 1992. Predsjedništvo BiH proglasilo je neposrednu ratnu opasnost i osnovalo Glavni štab Teritorijalne Odbrane BiH. Teritorijalna odbrana Bosne i Hercegovine bila je nasljednik dotadašnje Teritorijalne Odbrane Socijalističke republike BiH.

Sredinom jula 1992. HOS prihvaća vrhovno zapovjedništvo Armije BiH, ali ne i HVO, čije je vodstvo prilikom osnivanja odbacilo TO BiH kao “iskompromitiranu”.

Najčešći simbol je ljiljan. Grb Armije RBIH je zapravo grb RBIH uz neke dodatke kao što su dva zlatna mača koji prolaze dijagonalno kroz grb i vojni natpisi iznad grba.

Danas se širom BiH obilježava godišnjica Armije RBiH, a mnogi šalju čestitke.

Pod zastavom Armije RBiH tokom agresije na BiH borili su se pripadnici svih bh. naroda. U prilog tome navedimo imena nekih od generala Armije BiH: Sefer Halilović, Jovan Divjak, Stjepan Šiber, Vahid Karavelić, Atif Dudaković, Željko Knez, Rasim Delić, Blaž Kraljević, Atif Dudaković, Arif Pašalić, Nedžad Ajnadžić… Zatim hiljade drugih pripadnika naše Armije koji su branili našu državu.

Bosna i Hercegovina zaista može biti ponosna na svoju oružanu silu nastalu od slabo naoružanih patriota, pa sve do kraja 1995. godine kada je ona izrasla u respektabilnu vojnu silu sposobnu i za najsloženije vojne operacije.

NV / nap.ba

Oznake:

Na vrh