Podgorica: Obilježen dan rođenja poslanika Muhameda a. s.

U svim džamijama širom Crne Gore večeras je proučen mevlud u čast obilježavanja dana rođenja posljednjeg Allahovog poslanika Muhameda a.s

13. Jan 2014. | 22:12 | A.K
17447

U svim džamijama širom Crne Gore večeras je proučen mevlud u čast obilježavanja rođendana posljednjeg Allahovog poslanika Muhameda a.s.

Odbor Islamske zajednice Podgorica je priredio prigodan program svojim džematlijama na kojem se govorilo o rođenju, životu i misiji Muhameda a. s.

Glavni podgorički imam Džemo ef. Redžematović je kazao da je poslanik Muhamed a. s. svjetiljka koja je upućena cijelom svijetu kao uputa za pravi put.

Islamski hor medrese „Mehmet Fatih“ je proučio nekoliko ilahija i kasida. Večerašnjim programom otpočeo je i ciklus islamskih predavanja u podgoričkoj Starodoganjskoj džamiji pod nazivom „Promijeni sebe, promijenićeš druge“.

Program obuhvata islamsko predavanje, učenje sura kao i kurs arapskog i engleskog jezika. Predavanja će biti jednom sedmično.

Poslanik Muhammed, a.s., je rođen 12. rebi-ul-evvela po hidžretskom kalendaru. Muhammed, a. s., je rođen u ponedjeljak, u zoru, 20. aprila 571. godine po gregorijanskom kalandaru, što odgovara 12. rebi-ul-evvelu islamskog kalendara.

Abdullah, otac Muhammeda, a.s., je umro dok je on još bio u utrobi majke Amine, a majka mu je preminula kada je napunio šest godina. Prve četiri godine Muhammed, a.s., provodi u plemenu Benu Sa'd kod dojilje Halime, koja je ujedno njegova druga majka, majka po mlijeku. Nakon Aminine smrti, brigu o njemu preuzima djed Abdu-l-Mutalib, koji nakon dvije godine, također, umire, da bi ga preuzeo njegov amidža Ebu Talib, kod kojeg živi sve do ženidbe.

(AA)

Na vrh