Podhrtavanje tla u Sjevernoj Koreji: Tokio i Seul smatraju da je Pyongyang izvršio testiranje atomske bombe

3. Sep 2017. | 07:58 | NV
53079

Neobično podhrtavanje tla u Sjevernoj Koreji zabilježeno je u području Punggye-ri, gdje je Sjeverna Koreja i ranije izvodila testiranja nuklearne bombe, prenose svjetske agencije.

Podrhtavanje tla od 4,6 po Rihteru navelo je Japan i Južnu Koreju da zaključe da se radi o novom nuklearnom testu Sjeverne Koreje, prenosi Tass pozivajući se na japansku televiziju NHK TV.

Američki geološki zavod je registrovao potres i opisao ga kao “rudarsku eksploziju”, podsjećajući da je ranije Sjeverna Koreja u blizini epicentra podhrtavanja tla testirala nuklearno oružje.

I Kinezi su registrovali potres, tačnije njih dva iste jačine u razmaku od 8 minuta, prenose kineski mediji zvanično saopštenje kineskih nadležnih službi, locirajući epicentar na sličnom mjestu kao SAD, Japan i Južna Koreja.

Pyongyang se još uvijek nije oglasio, a ranije su najavljivali da će testirati hidrogensku bombu upravo danas, a koja će moći biti lansirana sa novim balističkim raketama Hwasong-14 koje su razvili i nedavno testirali, podsjeća Press TV, pozivajući se na sjevernokorejsku agenciju KCNA.

Japanski premijer Shinzo Abe je izjavio da je to, ukoliko se testiranje nuklearnog oružja zaista desilo, “neprihvatljivo” te da će njegova država stupiti u kontakt sa SAD, Južnom Korejom, Kinom i Rusijom i vidjeti kako se postaviti u novonastaloj situaciji.

Južna Koreja je ranije saopštila da su njene obavještajne službe došle do podataka da se Sjeverna Koreja bez sumnje priprema za novi podzemni nuklearni test.

Sjeverna Koreja je do sada obavila pet nukleatnih testova: 2006., 2009., 2013. i dva 2016. godine.

 

NV

Na vrh