Podignuta najobimnija optužnica zbog ratnog zločina na području Kotor-Varoši

Tužilac Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH podigao je optužnicu u predmetu Kategorije dva koja se odnosi na ratne zločine nad žrtvama bošnjačke i hrvatske nacionalnosti na području Kotor-Varoši, a kojom su obuhvaćeni progoni i ubistva više stotina osoba na tom području

1. Dec 2015. | 11:58 | A.D
50746

Optužnica je podignuta protiv: Boška Peulića, Slobodana Župljanina, Aleksandra Petrovića, Manojla Tepića, Janka Trivića, Nedeljka Đekanovića.

Optuženi se terete da su, tokom početka juna 1992. do sredine 1994. godine, u okviru širokog i sistematičnog napada VRS-a i snaga MUPRS-a, usmjerenog protiv civilnog stanovništva opštine Kotor-Varoš počinili krivično djelo zločini protiv čovječnosti.

Peulić u svojstvu komandanta taktičke grupe 3 VRS, Župljanin u svojstvu komandanta 2. bataljona VRS, Petrović u svojstvu komandira I čete 2. bataljona VRS, Tepić u svojstvu komandanta TO Kotor-Varoši i istovremeno komandanta Odbrane grada Kotor-Varoši, a potom i kao načelnik Lake Kotorvaroške brigade VRS-a, i član Kriznog štaba, a kasnije Ratnog predsjedništva, Trivić u svojstvu komandanta VRS-a, te Đekanović u svojstvu predsjednika opštine Kotor-Varoši i predsjednik Kriznog štaba.

Prema navodima optužnice, optuženi su koordinirali, rukovodili i nadzirali operacije vojnih i policijskih snaga sa zajedničkim ciljem progona bošnjačkog i hrvatskog stanovništva s područja opštine Kotor-Varoš.

Oni su optuženi da su kao visoki zvaničnici vojske, kao učesnici udruženog zločinačkog poduhvata, na nacionalnoj i vjerskoj osnovi izvršili progon ubistvima, deportacijom i prisilnim preseljenjem stanovništva, zatvaranjem ili drugim teškim oduzimanjem fizičke slobode, te počinili progon oko 20.000 osoba bošnjačke i hrvatske nacionalnosti iz Kotor-Varoši, među kojim je bilo djece i žena.

Progonom i zločinima protiv čovječnosti, gotovo cjelokupno stanovništvo bošnjačke i hrvatske nacionalnosti protjerano je s područja ovog grada i okoline, te i danas živi u raseljenju širom BiH i svijeta, a samo mali broj povratnika se vratio u prijeratne domove.

Nakon progona, žrtve su nezakonito hapšene i odvođene na različite lokalitete i mjesta zatvaranja gdje su mučene i zlostavljane na različite načine, a u više navrata izdvajanjima po grupama vršeno je masovno strijeljanje zarobljenih civila i ubijeno je oko 300 žrtava.

U vrijeme širokog i sistematičnog napada na civile, počinjena su ubistva, mučenja, silovanja, prisilni nestanci osoba, kao i druga nečovječna djela slične prirode učinjena u namjeri nanošenja velike patnje ili ozbiljne fizičke ili psihičke povrede ili narušenja zdravlja.

U okviru počinjenih zločina, vršeno je prisiljavanje na prinudni rad, pljačkanje imovine stanovništva i uništavanje kulturnih, vjerskih i historijskih spomenika i ustanova namijenjenih vjerskim potrebama.

Ovaj predmet je kao predmet Kategorije dva u kojem je Tužilaštvo Haškog tribunala počelo istragu, a predmet je nakon toga proslijeđen na procesuiranje pravosuđu BiH.

Tužilaštvo će krivicu optuženih dokazivati pozivanjem 231 svjedoka i stručnih vještaka, a optužnica uz priložen obiman dokazni materijal bit će proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.

Također, Tužilaštvo BiH nastavlja intenzivne aktivnosti istrage prema većem broju osumnjičenih, pojedinačnih i direktnih izvršilaca zločina, ubistava, mučenja, zlostavljanja i pljačkanja civilnog stanovništva na području Kotor-Varoši.

Peulić je rođen 14. januara 1947. godine u mjestu Donji Vijčani, Prnjavor. Župljanin je rođen 17. novembra 1957. godine u mjestu Maslovare, Kotor-Varoš. Petrović je rođen 28. decembra 1970. godine u Kotor-Varoši. Tepić je rođen 16. maja 1960. godine u mjestu Postolje, Kotor Varoš. Trivić je rođen 4. juna 1949. godine u selu Jošavka, Čelinac. Đekanović je rođen 15. novembra 1958. godine u mjestu Grabovica, Kotor Varoš, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

(Agencija FENA)

Na vrh