Poljska potpisala ugovor sa SAD o kupovini sistema vazdušne odbrane za 4,75 milijardi dolara

28. Mar 2018. | 22:38 | NV
German_Patriot

Poljska je potpisala ugovor sa SAD o kupovini sistema vazdušne odbrane “Patriot”, što predstavlja najveći ugovor o kupovini oružja u historiji te zemlje, u vrijednosti od 4,75 milijardi dolara, prenijeli su poljski mediji.

Predsjednik Poljske Andrzej Duda je na ceremoniji potpisivanja ugovora izjavio da je to poseban, historijski trenutak i da predstavlja ulazak Poljske u novi svijet posljednje riječi tehnologije, modernog oružja i odbrambenih sredstava, prenosi Srna.

Poljska, koja je članica NATO saveza, ubrzala je napore u jačanju vlastite vojske nakon pripajanja Krima Rusiji 2014. godine.

Dvije trećine poljskog oružja potiče iz perioda kada je Poljska bila dio Varšavskog pakta, na čijem je čelu bila Moskva, pa sada poljske vlasti nastoje nabaviti oružje sa Zapada.

Sporazum o nabavci sistema “Patriot” predstavlja olakšanje za Poljsku, koja je i dalje u zategnutim odnosima sa Washingtonom, vezano za prijedlog zakona kojim se predviđa zatvorska kazna za bilo kakve navode da je Poljska bila saučesnik u nacističkom Holokaustu u Drugom svjetskom ratu.

Iz State Departmenta navode da će Poljskoj sporazumom biti omogućeno da učestvuje u operacijama vazdušne i raketne odbrane, zajedno sa saveznicima iz Alijanse – Holandijom, Njemačkom, Španijom i Grčkom, koje već imaju sisteme “Patriot”.

 

NV

Na vrh