Položen temeljac za gradnju “Naše pasivne kuće” na Kovačima

Na Kovačima, u sarajevskoj općini Stari Grad, danas je položen temeljac za izgradnju edukativnog centra “Naša pasivna kuća”

7. May 2014. | 13:23 | S.K
22599

Temeljac  su položili Ibrahim Hadžibajrić, načelnik Općine Stari Grad, i Kemal Čolak, direktor firme Promo d.o.o. iz Donjeg Vakufa koja je investitor i izvođač radova. 

Hadžibajrić je rekao da će ovaj ogledni primjerak kuće biti u vlasništvu Općine, a njen jedan dio će koristiti  MZ Kovači. Ujedno ona je i promocija firme Promo d.o.o. koja gradi ovakve kuće.

Načelnik Općine Stari Grad je naveo da je ovo specijalna vrsta gradnje kojom se može uštedjeti energija i do 15 puta u odnosu na klasičnu gradnju. 

“Pasivna kuća” će biti edukativni objekt veličine 103 m2 i bit će prezentirana građanima i institucijama, sa svim njenim pozitivnim učincima. 

“S obzirom na to da svi težimo približavanju i ulasku u Evropsku uniju, i ovo je jedan od značajnih koraka ka tom približavanju. Firma Promo d.o.o. već dugo godina radi niskoenergetske kuće, a ovo je prva naša pasivna kuća koju darujemo građanima, Općini Stari Grad, Kantonu i BiH”, kazao je direktor firme Promo d.o.o Čolak.

Montaža kuće traje kratko, pojasnio je Čolak, to je panelni sistem montažne gradnje, postavljaju se već izgrađeni kompletni zidovi, s pripremljenom fasadom, vodom, strujom. Po sistemu „ključ u ruke“ gradnja ovakve kuće traje tri mjeseca. 

Ova kuća će svojom vrhunskom toplotnom izolacijom i korištenjem energije iz obnovljivih izvora smanjiti potrošnju energije i do deset puta, a istovremeno osigurati maksimalnu udobnost i prijatan boravak. 

(Agencije)

Na vrh