Pomoć za trinaest privrednika u Ključu

Načelnik Ključa Nedžad Zukanović i predstavnici trinaest privrednih subjekata potpisali su danas ugovore, koji će biti poslani Fondu za pomoć nastradalim područjima od prirodne nesreće na području Federacije BiH (FBiH) na potpisivanje

20. Jan 2015. | 16:45 | S.M
35142


Prema ugovoru, ovim privrednicima će biti dodijeljeno po 2.000 KM novčane pomoći od Federalnog fonda, što je ukupno 26.000 maraka za sanaciju dijela šteta nastalih u prošlogodišnjim poplavama.

"Ovo je prvi vid pomoći za ključke privredne subjekte, obrtnike i poljoprivrednike, od Federalnog fonda, kojima su poplave nanijele štetu na poslovnim objektima", kazao je Zukanović dodajući da će sredstva biti na računima korisnika nakon potpisa u sjedištu Fonda u Sarajevu.

Sredstva koja, kako su kazali potpisnici ugovora, stižu prilično kasno, biće iskorištena prvenstveno za sanaciju oštećenih objekata, te remont i nabavku novih mašina.

Majske poplave načinile su veliku štetu i na poljoprivrednim gazdinstvima i usjevima, a dodatna poteškoća je činjenica što još velik broj njih nije registrovan, pa time nije mogao biti ni obuhvaćen ovim programom pomoći.

Po riječima načelnika Zukanovića, Federalni fond i Općina ranije su već potpisali ugovore sa 25 korisnika, čije su kuće stradale u poplavama, a koji su dobili po 500 maraka.

U narednom periodu očekuje se nastavak realizacije pomoći za sanaciju preostalih stambenih objekata, koji su oštećeni u poplavama.

(Agencija FENA)

Oznake: >

Na vrh