Pomorsko društvo Jadransko more: Podrškom gradnji Pelješkog mosta Juncker krši međunarodno pravo

10. Feb 2018. | 14:23 | NV
Jean-Claude Juncker

Predsjednik Evropske komisije (EK) Jean-Claude Juncker izjavio je početkom sedmice da će Evropska komisija finansijski podržati projekt Pelješkog mosta, kao što “podržavamo sve ono na čemu se radi u Dalmaciji.”

“To su važni hrvatski i evropski projekti. Ovaj projekt u Hrvatskoj jednako je važan kao i projekti u Zapadnoj Evropi. Ne smijemo zanemariti razvoj novih država članica”, poručio je Juncker u obraćanju Evropskom parlamentu u Strasbourgu.

Juncker nije rekao na koji način misli da osigura Bosni i Hercegovini pravo pristupa otvorenom moru, koji joj garantuje i UN-ova kovencija o pravu pristupa moru. Hrvatska most planira graditi u Malostonskom zaljevu, čime bi zatvorila Bosni i Hercegovini jedini pristup međunarodnim vodama.

Iz “Pomorskog društva Jadransko more” tražit će od predsjednika Evropske komisije da revidira svoje stavove po pitanju slučaja ‘Pelješki most’, “jer ukoliko ostane pri tome da će EK finansijski pomoći taj projekt, to bi bilo direktno kršenje međunarodnih prava Bosne i Hercegovine.”

Iz Pomorskog društva Jadransko more istakli su za novinsku agenciju Patria da Bosna i Hercegovina ne želi takozvani ‘neškodljiv prolaz’ do otvorenog mora – koji za Bosnu i Hercegovinu znači vrlo sužene mogućnosti i direktan nadzor od strane Hrvatske – već slobodan prolaz do međunarodnih voda “i sva ona prava koja pripadaju slobodnoj pomorskoj državi, kakva je Bosna i Hercegovina.”

“Pitanje povezivanja teritorije u Malostonskom zaljevu Hrvatska može riješiti gradnjom tunela ispod mora, ali nikako gradnjom mosta, jer bi to išlo na štetu Bosne i Hercegovine”, zaključuju iz Pomorskog društva Jadransko more.

Predsjednik Evropske komisije trebao bi doputovati u BiH krajem februara.

 

NV / NAP

Na vrh