Poništen Obamin program koji je štitio 800.000 mladih migranata

6. Sep 2017. | 11:57 | NV
sessions

Program bivšeg američkog predsjednika Baracka Obame za pomoć mladim migrantima bit će ukinut, najavio je američki ministar pravde Jeff Sessions, prenosi agencija Patria.

Radi se o programu koji je uveden prije pet godina, a obuhvaćao je oko 800 hiljada mladih, uglavnom iz zemalja Latinske Amerike, piše Telegram.

Štitio ih je od deportovanja, u slučaju kada nemaju lične dokumente, dajući im odgovarajuće privremene radne ili studijske dozvole. No, kritičari kažu kako je to zapravo bila amnestija za ilegalne migrante.

Američki predsjednik Donald Trump tokom cijele svoje predsjedničke kampanje prošle godine je imao dosta tvrde stavove po pitanju migranata. Tada je i najavljivao kako će ukinuti ovaj Obamin program ako bude izabran za američkog predsjednika.

Sada je ministar pravde Jeff Sessions, ovaj program, poznat pod nazivom Daca, nazvao otvorenim zaobilaženjem migracijskih zakona.

“Država mora postaviti granicu oko toga koliko migranata ćemo priznati svake godine”, rekao je i dodao da se jednostavno ne može prihvatiti i primiti sve one koji žele doći u Sjedinjene Države.

“Od danas se neće obrađivati nijedan novi zahtjev”, istakao je još Sessions.

Određen je i rok od 6 mjeseci u kojem bi Kongres trebao donijeti novi zakon o ovom pitanju. Međutim, izgledno je da će u Kongresu biti teško postići dogovor o temi koja već godinama dijeli Washington.

Daca je zapravo program koji štiti mlađe od 30 godina koji bi svoj zahtjev uputili Odjelu za nacionalnu sigurnost.

Korisnici moraju proći kroz FBI-jevu provjeru i ne smiju imati dosje. Vlada bi im u tom slučaju onda odobrila slobodan boravak na razdoblje od dvije godine kako bi mogli raditi ili studirati u Sjedinjenim Državama.

 

NV / NAP

Na vrh