Ponovo otvoren univerzitet u Pakistanu, mjesec nakon napada talibana

Jedan pakistanski univerzitet je u ponedjeljak otvorio svoja vrata pod posebnim mjerama sigurnosti, mjesec dana nakon napada talibana u kojem je poginula 21 osoba u univerzitetskom kampusu

15. Feb 2016. | 13:35 | K.K
54601


Univerzitet Bacha Khan de Charsadda, na sjeverozapadu zemlje, napala su u zoru 20. januara četiri naoružana čovjeka koja su masakrirala 21 osobu nakon čega su napadače ubile snage reda. Jedna frakcija pakistanskih talibana je preuzela odgovornost za napad i najavila da će izvesti napade na druge školske ustanove u cijeloj zemlji.

Napad je razbio relativan osjećaj sigurnosti koji je počeo da se vraća u ovaj region u Pakistanu, godinu dana nakon napada na školu u Peshawaru, kada je poginulo više od 150 ljudi, većinom djece.

“Sretan sam što saopćavam da je danas ponovo otvoren univerzitet, uz striktne sigurnosne mjere”, rekao je novinskoj agenciji AFP potpredsjednik univerziteta Fazal Raheem Marwat.

“Počinjemo danas sa časovima da bismo jasno rekli svijetu da smo spremni pobijediti naše neprijatelje i one koji žele odvesti Pakistan u mrak i nepismenost”, naglasio je profesor Iftikhar Alam.

Elitna policija i komandosi su se rasporedili u ponedjeljak ujutro na krovove i oko univerziteta, studenti su se požurili u zgradu, a njihove stvari su skenirane na ulazu.

Povećan je broj glasina o novim napadima u Pakistanu nakon događaja u Charsaddi, sijući paniku kod roditelja djece koja se školuju, a nekoliko ustanova je bilo natjerano da zatvore svoja vrata.

Univerzitet za mlade djevojke u Rawalpindiju, na sjeveru Pakistana, je također evakuirao stotine studenata prošle sedmice nakon razmjene vatre između policije i kradljivaca automobila u blizini.

(Agencija FENA)

Na vrh