Popularnost političara u Srbiji: Vučić iza Tita, a ispred Đinđića

16. Nov 2016. | 09:02 | NV
tv

U mnogim državama na svijetu, mediji, ili čak instituti, pribjegavaju istraživanju popularnosti političara, pa čak i onih koji odavno nisu među živima. Srbija je dobila jedno takvo istraživanje.

Najpopularniji lider u Srbiji je i dalje Josip Broz Tito, a odmah za njim slijedi aktuelni premijer Aleksandar Vučić, dok je nekadašnji premijer Zoran Đinđić na listi daleko ispred bivšeg predsjednika SRJ Slobodana Miloševića, pokazalo je istraživanje koje je objavio list “Danas.”

Prema istraživanju urađenom u oktobru na uzorku od 1.500 građana, na pitanje ko je najbolji lider Srbije, 32 posto ispitanika se izjasnilo za Tita, 31 posto za Vučića, a za Đinđića 11 posto, piše “Danas”.

Kad dobiju šest ponuđenih imena, građani Srbije kažu da je najbolji lider Josip Broz Tito, dok je tik iza njega Aleksandar Vučić. Ovo pokazuje istraživanje Demostata, u koje je “Danas” imao uvid. Sljedeće ime za koje su se ispitanici odlučili je Zoran Đinđić sa 11 posto, a daleko iza njega je Slobodan Milošević sa tri posto. Slijede Boris Tadić i Vojislav Koštunica sa po dva posto.

U ovom rangiranju šest lidera Tito ima prednost u svim obrazovnim grupama, a Vučić samo kod srednjeobrazovanih ispitanika, 28 prema 25 posto, piše Danas.

Ovo istraživanje putem neposrednog ličnog intervjua “licem u lice” osmislio je, realizovao i interpretirao tim Istraživačko-izdavačkog centra Demostat, kojim je rukovodio sociolog Srećko Mihailović.

 

NV / rtvbn.com / Danas / foto mojnovisad.com

Na vrh