Poraz ISIL-a u Al-Mayadeenu, u Raqqi završne operacije

14. Oct 2017. | 21:37 | NV
army

Teroristi ISIL-a se suočavaju sa teškim porazima iz dana u dan. Danas je sirijska armija oslobodila grad Al-Mayadeen koji je smatran za glavni grad ISIL-a, nakon što je Raqqa odsječena od ostatka teritorija koje kontroliše ISIL. Al-Mayadeen je najveći grad u Siriji koji je kontrolisao ISIL i nalazi se u dolini rijeke Eufrat na 45 kilometara od grada Deir Ezzor i na oko 70 kilometara od granice sa Irakom.

“Trupe sirijske vlade završile su operaciju eliminacije ISIL-ovih boraca u gradu Al-Mayadeen”, izjavio je glasnogovornik ruskog ministarstva odbrane Igor Konašenko, prenosi RT.

Konašenko je dodao da je ovo bio najveći grad u rukama ISIL-a u dolini rijeke Eufrat kao i da je najveće uporište ISIL-a u tom dijelu Sirije.

Istu vijest je potvrdila i sirijska agencija SANA i dodaje da se sirijska armija ne zaustavlja u Al-Mayadeenu, već da opreracije traju i istočnije od oslobođenog grada.

SANA ističe da je za ovaj uspjeh sirijske vojske bio olakšan djelovanjem ruske i sirijske avijacije.

Iz Rusije su se osvrnuli i na operacije u Raqqi, koje provode sirijski Kurdi okupljeni u Sirijske demokratske snage (SDF) i kojima pomoć pružaju Sjedinjene Američke Države. I dok se tamo ISIL suočava sa neminovnim porazom držeći pod svojom kontrlom samo nekoliko gradskih kvartova, iz ruskog ministarstva odbrane je saopćeno da u Raqqi američke snage izvode “tepih bombardovanje”, što bi značilo da masivnim zračnim udarima uništavaju sve pred sobom.

SAD se još nisu oglasile o ruskim optužbama o “tepih bombardovanju”, ali su istakli ranije da ISIL broji svoje posljednje dane u Raqqi i da je njihov poraz neminovan i da će se desiti u nekoliko narednih dana.

 

NV

Na vrh