Poruka iz Vareša: Mir je naprosto bolji izbor od rata

21. Dec 2016. | 22:12 | NV
Vares1

“Pod zemljom nema neprijatelja”, izjavio je načelnik Općine Vareš, Zdravko Marošević, na otvaranju okruglog stola o kulturi sjećanja, održanog danas, na Dan rudara, u tom gradu, a u okviru USAID-ovog projekta PRO-Budućnost.

Uz prisustvo predstavnika susjedne Općine Breza, medija, civilnog društva, lokalnih općinskih vijećnika i ostalih, na događaju je govorio i profesor sa Fakulteta političkih nauka u Sarajevu, Nerzuk Ćurak, naglašavajući kako su lokalne zajednice “temelj na kojem se grade pomirenje i mir u svakom društvu”. Govoreći o sve većim izazovima u današnjem svijetu, profesor Ćurak je rekao kako je “mir naprosto bolji izbor od rata”, te da je baš zbog toga “važno raditi i otvarati ove teme u lokalnim zajednicama”.

“Mi moramo puno više razgovarati jedni sa drugima”, naglasio je Ćurak.

Načelnik Marošević je rekao da su “vrijednosti mira, suživota i saradnje zapravo najveće i temeljne vrijednosti ljudskog života, čega svijet mora postati svjestan”. Osvrćući se na Platformu za mir, krunski dokument projekta PRO-Budućnost, koji će u narednom periodu biti ponuđen na usvajanje zastupnicima u Parlamentarnoj skupštini BiH (PS BiH), načelnik Vareša je izjavio da je “uključivanje vlasti u izgradnju mira i prihvatanje Platforme za mir obaveza, uz istovremeno promicanje vrijednosti mira među mladim generacijama i onima koji dolaze”.

Nadovezujući se na temu o mladima u BiH, profesor Ćurak je rekao: “Unutar našeg projekta ohrabrujemo kreativne mirovne geste, da bi naša lijepa zemlja i komplikovana država išla naprijed”, te dodao da “sve naše razlike i posebnosti, uz njihovo puno razumijevanje i uvažavanje, ne smiju biti prepreka zajedničkom gledištu”.

Predstavnik Općine Breza, Alen Smajić, naglasio je u svom obraćanju kako je ta lokalna zajednica potpisala Platformu za mir, koja je načelnicima predstavljena 15. 12. u PS BiH, a što su već učinile i brojne druge zajednice u našoj zemlji.

Zatvarajući okrugli sto, načelnik Marošević je istakao da je “uvijek, kao i sada, govorio iz srca, bez protokola i kako je ponosan na svoje Varešake i Varešanke, koji su pokazali da ova sredina ima mnogo toga za ponuditi svima ostalima i da može biti primjer zajedništva u BiH”.

Okrugli sto je izravno prenosio i Radio Bobovac, a organizovan je u okviru USAID-ovog projekta PRO-Budućnost, čiji je cilj izgradnja pomirenja i povjerenja među građanima svih etničkih grupa u BiH, a koji se temelji na pretpostavci da izgradnja trajnog mira počinje otvaranjem iskrenog dijaloga te razumijevanjem druge strane. Projekat implementira Catholic Relief Services (CRS) u saradnji sa Fondacijom Mozaik, Caritasom BiH, Forumom građana Tuzla, Helsinškim parlamentom građana Banja Luka i Međureligijskim vijećem u BiH.

 

NV

Na vrh