Posjeta delegacije MO i OS BiH Ministarstvu odbrane Kine: Kina spremna donirati 10 miliona juana

17. May 2017. | 10:47 | NV
170517-43

Prvoga dana službene posjete Narodnoj Republici Kini, delegacija Ministarstva odbrane i Oružanih snaga BiH, koje predvodi ministrica odbrane BiH Marina Pendeš, obavilo je posjetu Ministarstvu odbrane Narodne Republike Kine. Bilateralni sastanak održan je u sjedištu Ministarstva nacionalne odbrane NR Kine, a domaćin sastanka bio je ministar Chang Wanquan sa saradnicima.

Bilateralnim razgovorima prethodio je svečani doček uz intoniranje državnih himni, postrojavanje počasne jedinice.

Tokom razgovora obrađene su teme iz domena bilateralne odbrambene saradnje, tekućih reformi odbrambenog sistema u BiH i NR Kini, doprinosa oružanih snaga dviju država međunarodnom miru i sigurnosti kroz sudjelovanje u operacijama podrške miru, te razmjene mišljenja o regionalnoj i globalnoj sigurnosnoj situaciji, prilikama i izazovima.

Ministri su bilateralnu odbrambenu saradnju ocijenili dobrom s realnim prilikama i perspektivama za proširenje u sadržaju i obimu, te je  istaknuta važnost nastavka partnerskog odnosa i saradnje.

Ministar Wanquan potvrdio je spremnost za daljnju podršku NR Kine aktuelnim i budućim projektima modernizacije i razvoja Oružanih snaga BiH koja će se ogledati u održavanju redovnih bilateralnih konsultacija i dijaloga na svim nivoima, sponzoriranim programima školovanja i obuke za pripadnike OS BiH na vojno obrazovnim ustanovama u NR Kini, te donaciji NR Kine Oružanim snagama BiH u vrijednosti 10 miliona juana kroz isporuku specijaliziranih strojeva za izvođenje inženjerijskih radova u niskogradnji.

Sporazum o donaciji između Vlade NR Kine i Vijeća ministara BiH već je u pripremi za zaključenje, kao i stručni razgovori o vrsti i tipu sredstava koja će biti donirana.

Program posjete delegacije MO i OS BiH nastavlja se i sutra, za kada je predviđena posjeta jednoj od divizija garnizona, uz sastanak sa Komandom divizije i demonstraciju opreme i operativnih sposobnosti jedinica.

Pored ministrice Pendeš, u sastavu delegacije MO i OS BiH nalaze se zamjenik načelnika ZS OS BiH general Mirko Tepšić, sekretar Ministarstva obrane BiH Muhamed Smajić, pomoćnik ministra odbrane za međunarodnu saradnju Zoran Šajinović i pomoćnik ministra obrane za finansije i budžet Miro Cabo.

NV

Na vrh