Poslanik u Parlamentu BiH Senad Šepić potpisao donorsku karticu

5. Jan 2018. | 18:01 | NV
Fotografija

Parlament Federacije BiH nedavno je usvojio dugoočekivani Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o transplantaciji organa i tkiva u svrhu liječenja.

Nezavisni blok je u Parlamentu BiH organizirao tribinu pod nazivom ‘Važnost potpisivanja donorske kartice’, na kojoj su govorili relevantni doktori predavači i predstavnici Donorske mreže u BiH: prof. dr Enisa Mešić – Šef odjela za nefrologiju, dijalizu i transplantaciju bubrega na Klinici za interne bolesti u Tuzli i redovni profesor na Medicinskom fakuletu Univerziteta u Tuzli; dr. Halima Resić – Šef Klinike za hemodijalizu na KCUS-u i redovni profesor na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu, potpredsjednik Donorske mreže u BiH i predsjednik Donorske mreže Kantona Sarajevo; Nermina Rizvanović iz Kantonalne bolnice Zenica, anestezilog i bolnički eksplantacijski koordinator u BiH; Tomislav Žuljević – Predsjednik Udruženja dijaliziranih i transplantranih bolesnika FBiH i bivši pacijent, te Edina Bosankić Softić – prof . Bosanskog jezika i novinar iz Tuzle, bivši pacijent.

Usvojeni Zakon treba biti preduslov za povećanje broja transplantacija jer je reforma sistema zdravstvenog osiguranja neophodna, kažu iz Nezavisnog bloka.

Bosna i Hercegovina nema Zakon o transplantaciji na državnom nivou, ima entiteske zakone i nema Ministarstvo zdravstva kao krovno relevantno tijelo.

U BiH je trenutno oko 3000 bolesnika na hemodijalizi, od kojih najmanje 1/3 bi mogla biti transplantirana ali to nažalost nije slučaj jer se u prosjeku uradi 20-ak transplantacija na godišnjem nivou, većinom sa živih donora i nešto kadaveričnih.

Na tribini se obratio i Senad Šepić, predsjednik Nezavisnog bloka i poslanik u Parlamentu BiH, koji je ovom prilikom i pristupio Donorskoj mreži, te potpisao donorsku karticu.

“Pristupanje Eurotransplant mreži jedan je od ključnih uslova za povećanje broja transplantacija i BiH mora raditi na iznalaženju rješenja i ispunjavanja uslova tog pristupanja. Inicirat ćemo rješenja za ovo pitanje u Parlamentu BiH, jer akt darivanja treba da se smatra herojskim i da se tako tretira od institucija i društva i zato pozivam i ostale kolege u Parlamentu i politici uopće da potpišu donorsku karticu i tako pomognu svima kojima je takva pomoć potrebna, izjavio je Šepić.

 

NV

Na vrh