Poslije ekonomskih sankcija Rusiji: Građani SAD-a pohrlili u kupovinu kalašnjikova

Otkada je američka Vlada pooštrila sankcije za uvoz ruskih proizvoda u SAD, na listi “zabranjenih proizvoda” našlo se i rusko oružje “Kalašnjikov”. Budući da je Amerika zabranila uvoz ovog oružja, Amerikanci su “pohrlili u juriš” na AK-47. Mnogi trgovci oružjem u SAD-u su preostale proizvode ove automatske puške - automatski već rasprodali

23. Jul 2014. | 14:20 | I.Č
26105


Foto: EPA/Sergey Chirikov

U Sjedinjenim Američkim Državama su od prethodne sedmice pooštrene sankcije na uvoz ruskih proizvoda. Od tada je zabranjen uvoz proizvoda kao što je rusko oružje AK-47, zbog čega je za kratko vrijeme ova automatska puška postala pravi hit.

Nakon nesreće sa putničkim avionom MH17 u Ukrajini, Evropska unija i Sjedinjene Američke Države su pooštrile sankcije prema Rusiji. Dok je Evropska unija najavila zabranu ulaska Rusima, SAD su otišle i korak dalje. Naime, oni su nametnuli sankcije i ruskim kompanijama, među kojima su se na “crnoj listi” našli i naftna kompanija Rosneft, Gazprombank, te proizvođač oružja Kalašnjikov.

Koncern “Kalašnjikov” proizvodi u Iževsku vozila, kao i svoj izvozni hit AK-47 i moderniju verziju AK-74. Smatra se da je 100 miliona primjeraka ovog oružja rasprodano širom svijeta. No, otkako su uvedene sankcije, uvoz kalašnjikova je zabranjen u Ameriku.

Glasnogovornik koncerna “Kalašnjikov” istakao je da proizvodi Kalašnjikova uživaju veliku potražnju u SAD-u. "Dakle, sankcije protiv Kalašnjikova usmjerene protiv interesa američkih potrošača", kazao je on za "International Business Times".

U saopćenju Američkog ministarstva finansija se navodi da Amerikanci navedeno oružje mogu, kao i prije, da posjeduju, kupuju i prodaju – sve dok se nalazi u SAD-u. Stoga, mnogi američki kupci pokušavaju da dođu do preostalih proizvoda tog oružja.

"Mi prodajemo neke proizvode koncerna "Klašnjikov" i ti proizvodi su se vrlo brzo rasprodali", kazao je za CNN jedan od proizvođača oružja u Las Vegasu. Svi proizvodi automatske puške AK-47 su u njegovoj "oružarnici" rasprodani.

Na vrh