Postavljen kamen temeljac za izgradnju roditeljske kuće

Postavljanjem kamena temeljca, danas je na lokaciji u krugu Pedijatrijske klinike Kliničkog centra Univerziteta Sarajevo simbolično ozvaničen početak izgradnje roditeljske kuće namijenjene za roditelje djece oboljele od raka

31. Mar 2014. | 15:29 | Novo vrijeme
20957

Taj objekt je površine 666 m², imat će suteren, prizemlje i tri sprata. U kući će biti  deset apartmana, multifunkcionalna prostorija s igraonom i dnevnim boravkom, zajednička kuhinja i trpezarija, sala za sastanke i fizikalne vježbe, te prostorije za Udruženje "Srce za djecu koja boluju od raka u FBiH". 

Idejno rješenje i glavni projekt, s konceptom energetske efikasnosti, gratis je pripremio arhitektonski biro Normal arhitektura. 

Vrijednost ukupne investicije je 1.200.000 KM, a  dosad je prikupljeno oko 400.000 KM, što je dovoljno za prvu fazu, a za završetak radova potrebno je prikupiti još 800.000 KM. I današnji događaj bio je prilika za poziv institucijama i pojedincima da pomognu uplatom na žiro račun 1610000038890124 ili pozivom na humanitarni broj 090 292 014. 

Manifestaciji su prisustvovali donatori, predstavnici institucija vlasti, kao i djeca koja se trenutno liječe i ona koja su završila liječenje. 

Institucije i organizacije države Kuvajt donirale su dosad 125.000 KM za izgradnju roditeljske kuće. Ta donacija jedna je od najvećih dosad namijenjenih za taj projekt. 

Na listi najznačajnijih donatora svakako je i obitelj dječaka Viktora Tomaševića, koji je nažalost izgubio bitku s opakom bolesti.  

Uz donatore, predstavnike Udruženja i KCUS-a, danas su se obratili i mali pacijent iz Viteza i njegova majka. Izliječena djevojčica izvela je muzičku numeru. 

Objekti takve vrste u neposrednoj blizini hematoonkološkog odjela od neprocjenjivog su značaja za djecu oboljelu od raka i njihove roditelje, a uobičajeni su uz svjetske, evropske bolnice. 

Inicijator projekta izgradnje roditeljske kuće je Udruženje "Srce za djecu koja boluju od raka u FBiH", a realizira se uz podršku KCUS-a, donatora i prijatelja projekta. 

Grubi radovi su već počeli, a prva faza bi trebalo da bude završena za 150 kalendarskih dana. Planirano je da, ukoliko na vrijeme bude osigurana cjelokupna svota novca, izgradnja bude završena do kraja ove godine.

(Agencije)

Na vrh