Postignut dogovor o formiranju njemačke vlade, socijaldemokratima pripala važna ministarstva

7. Feb 2018. | 18:15 | NV
merkel

Konzervativci njemačke kancelarke Angele Merkel i socijaldemokrate postigli su jutros poslije maratonskih pregovora dogovor o formiranju vladajuće koalicije, prema kojem bi socijaldemokrate dobile i ministarstvo finansija, javlja Beta.

Agencija DPA javila je da će socijaldemokrate dobiti ministarstva vanjskih poslova, rada i finansija, ali se ovo posljednje ministarstvo smatra ulovom pošto je prethodnih osam godina ministar bio Wolfgang Schauble iz Demokršanske unije (CDU).

Novi ministar finansija bi trebalo da bude gradonačelnik Hamburga Olaf Scholz.

Posljednje sporne tačke u pregovorima koji su trajali cijelu noć odnosile su se na raspodjelu ministarskih mjesta, reformu zdravstva, i ugovora o radu na neodređeno vrijeme.

Maratonska runda pregovora kojoj su prisustvovali njemačka kancelarka i šef Socijaldemokratske partije (SPD) Martin Schulz počela je jučer prije podne, i to je trebalo da bude posljednji dan pregovora dvije strane, započetih početkom januara.

Dogovor treba još da odobri oko 460.000 člana Socijaldemokratske partije, što bi moglo da traje i više sedmica. Mnogi članovi te stranke su skeptični prema novoj koaliciji s konzervativcima, pošto su poslije četiri godine “velike koalicije” jesenas doživjeli katastrofalan poraz na izborima, navodi AP.

Ako članovi SPD-a budu protiv nove koalicije, Merkel će se suočiti s izborom manjinska vlada ili novi izbori.

Merkel je prethodno pokušala da napravi Vladu s dvije manje partije, ali su pregovori propali u novembru, poslije čega je lider socijaldemokrata odustao od prethodnog stava da se ne ide opet u “veliku koaliciju”.

 

Spiegel: Schulz bi trebalo da bude novi šef njemačke diplomatije

Lider njemačkih socijaldemokrata i bivši predsjednik Evropskog parlamenta trebalo bi da bude novi ministar vanjskih poslova Nemačke, prenio je danas Spiegel.

U slučaju da SPD potvrdi dogovor s CDU, Schulz će podnijeti ostavku na mjesto lidera partije.

Spiegel navodi da će, prema koalicionom dogovoru, SPD dobiti šest ministarskih mjesta, među kojima i tri uticajna ministarstvo vanjskih poslova, ministarstvo rada i ministarstvo finansija.

 

Evropski projekat

Formiranje koalicije u Njemačkoj, a koja je snažno okrenuta ka jačanju EU, vijest je koja raduje mnoge širom kontinenta.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron je ranije izjavljivao da će njegova zemlja, zajedno sa Njemačkom koju predvodi Angela Merkel, biti motor novog zamaha u razvoju Evropske unije.

 

NV

Na vrh