Postignut dogovor u Vladi FBiH: Policija u FBiH neće 29. decembra na proteste

26. Dec 2017. | 17:13 | NV
policija strajk4(1)

Protesti koje su policijski službenici iz FBiH najavili za 29. decembar ispred Parlamenta FBiH ipak neće biti održani jer je danas na sastanku predstavnika Unije sindikata policije FBiH i Vlade FBiH postigli dogovor.

Sastanku su prisustvovali premijer Fadil Novalić, ministar unutrašnjih poslova Aljoša Čampara, ministar rada i socijalne politike Vesko Drljača, direktor Zavoda PIO Zijad Krnjić te predstavnik Ministarstva finansija i Sekretarijata Vlade.

Dogovoreno je da se kroz poseban zakon, odnosno Zakon o dopuni zakona o policijskim službenicima uredi pitanje penzionisanja policijskih službenika. No, zatraženo je da se oba zakona trebaju razmatrati isti dan u Parlamentu FBiH.

Policijski službenici već tri puta su izlazili na proteste ispred Vlade i Parlamenta FBiH u Sarajevu, tražeći da se u novi zakon uvrsti amandman prema kojem će način njihovog penzionisanja biti regulisan posebnim zakonom. Vlada je u Zakonu o PIO-u definisala pojam policijskog službenika, ali je ranije odbila da definiše normu i dopunu zakona te bi, prema sada predloženom zakonu o PIO-u, penzije policijskih službenika bile niže za 25-30 posto.

Očekuje se da ovo zakoni razmatraju 28. decembra na sjednici Zastupničkog doma Parlamenta FBiH.

 

NV / NAP

Na vrh