Potpisan Kolektivni ugovor za djelatnost predškolskog odgoja i osnovnog odgoja i obrazovanja u KS

24. Nov 2016. | 17:57 | NV
Picture 1416

Premijer Kantona Sarajevo Elmedin Konaković i predsjednik Samostalnog sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja FBIH – KO KS Saudin Sivro današnjim potpisivanjem Kolektivnog ugovora za djelatnost predškolskog odgoja i osnovnog odgoja i obrazovanja uspješno su okončali pregovore Vlade KS i ovog sindikata u uređivanju prava i obaveza poslodavaca i radnika iz rada i po osnovu rada u ustanovama ove djelatnosti.

“U socijalnom dijalogu sa svim našim partnerima pokazali smo da smo Vlada koja razumije potrebe sudionika tih pregovora i njihovi zahtjevi za nas uglavnom nisu sporni. Mi postavljamo drugačije standarde u smislu zahtjeva za dobar rad,  hoćemo da ljudi dobro rade svoj posao i za to da budu plaćeni. Mjesto i važnost koju sam dao prosvjetnim radnicima i u svom ekspozeu, te naglasio potrebu da oni trebaju imati još bolje uslove za svoj rad potvrđuje moj stav da su oni jedna od najvažnijih segmenata društva. Sve što budemo radili zavisit će isključivo od raspoloživih kapaciteta.  Već smo ove godine u prilici da zbog značajnih ušteda koje smo napravili kao Vlada u poziciji da razgovaramo o novoj osnovici za prosvjetne radnike, policajce, državne službenike”, istakao je premijer Konaković potcrtavajući značaj izmjena federalnih propisa o radu koji su stvorili jasan okvir i preduslove za okvire pregovora i dogovora.

Uspješnost socijalnog dijaloga se vidi i kroz već potpisane kolektivne ugovore sa sindikatima komunalne privrede, sindikatom srednjeg obrazovanja, na nivou FBiH potpisanog Kolektivnog ugovora za državne službenike, te privođenja kraju tih dogovora  u oblasti zdravstva.

“U konačnici, to je za nas bio jedan lavovski posao iz razloga što uređivanjem ovih oblasti prestaje ta famozna priča o tužbama koja već godinama opterećuje budžet milionskim potraživanjima U Kantonu Sarajevo mi sada uvodimo red, sve obaveze iz Kolektivnog ugovora ova Vlada će ispuniti. Neće više biti osnova za tužbe i oni koji dođu poslije nas neće imati probleme sa kojima smo se mi do sada susretali”, poručio je premijer Konaković.

Saudin Sivro naglasio je da su potpisivanjem ovog Kolektivnog ugovora zadržana sva prava radnika uposlenih u prosvjeti, a po prvi put se taj ugovor odnosi i na oblast predškolskoh odgoja. Neka prava su i proširena u smislu da radnici mogu koristiti bolji sistematski pregled, bolje su korigovana neplaćena odsustva,  korigovani su neki koeficijenti te uređena neka pitanja koje nije riješio Zakon o radu. Takođe, po prvi put prosvjetni radnici koji na domaćim i drugim takmičenjima budu osvajali nagrade, imat će pravo na određene stimulacije.

“Zadovoljni smo ovim Kolektivnim ugovorom, uspješno smo sarađivali sa Vladom Kantona Sarajevo i  možemo čestitati svim prosvjetnim radnicima koji će imati mogućnost koristiti  prava iz ovog Ugovora”, poručio je Sivro sa današnjeg svečanog potpisivanja Kolektivnog ugovora za djelatnost predškolskog odgoja i osnovnog odgoja i obrazovanja u KS.

 

NV

Na vrh