Potpisan memorandum za RiTE Kamengrad: Investicija veća od milijardu KM

28. Nov 2017. | 11:25 | NV
kamengrad

Memorandum o suradnji na realizaciji projekta Rudnik i Termoelektrana Kamengrad između kineske kompanije China Energy Group i Lager doo Posušje potpisan je jučer u Budimpešti na 6. Samitu premijera vlada Kine i 16 zemalja centralne i istočne Evrope (CEE), saopćeno je iz Agencije FIPA.

Memorandum su potpisali predsjednik kineske grupacije China Energy Group Ding Yanzhang i izvršni direktor kompanije Lager doo Posušje Dragan Stipić, u prisustvu ministra Šarovića, predstavnika FIPA-e i ostalih predstavnika nadležnih kineskih kompanija.

FIPA je pronašla navedenog kineskog investitora, ponudila mu raspoložive projekte u BiH za koje je investitor bio zainteresiran, bila u konstantnom kontaktu sa investitorom, da bi došli do konačnog izbora koji je pao na RiTE Kamengrad, prenosi indikator.ba. Od uspostavljanja prvog kontakta sa investitorom do potpisivanja Memoranduma o razumijevanju prošlo je manje od godinu dana, pri tome rješavajući poteškoće tokom pregovora investitora i vlasnika projekta.

U ekonomskom smislu, ovaj projekata se može okarakterizirati kao historijski, s obzirom da je vrijednost projekta viša od 1.000.000.000 KM, te uzimajući u obzir njegov značaj najprije za razvoj općine, kantona, a potom i države. Ujedno će predstavljati i jednu od najvećih investicija u BiH.

Investitor China Energy Group najveća kineska grupacija koja realizira projekte iz energetskog sektora širom svijeta.

Američki časopis “Engineering New-Record” (ENR) objavio je listu 250 vodećih međunarodnih poduzetnika po kojem je China Energy Group na 11. poziciji, dok u “Top 150 Global Design Firms” zauzima 4. poziciju, saopćeno je iz FIPA-e.

 

NV

Na vrh