Potpisan Protokol o suradnji ministarstava vanjskih poslova BiH i Bjelorusije

5. Oct 2016. | 09:55 |
brkic_bjelorusija_ konsultacije

Zamjenik ministra vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Josip Brkić i zamjenica ministra vanjskih poslova Republike Bjelorusije Alena Kupchyna, potpisali su Protokol o suradnji dvaju država kojim se postavlja okvir i definiraju pravci buduće suradnje i aktivnosti od zajedničkog interesa.

Zamjenik ministra Brkić danas je u Sarajevu predvodio izaslanstvo BiH na bilateralnim konzultacijama s Ministarstvom vanjskih poslova Republike Bjelorusije koje je predvodila zamjenica ministra Alena Kupchyna.

Razgovarano je o političkom dijalogu i suradnji između dva ministarstva vanjskih poslova, trgovinskoj, ekonomskoj i investicijskoj suradnji, ugovornom reguliranju odnosa, kulturnoj i humanitarnoj suradnji, te suradnji u regionalnim i međunarodnim organizacijama.

Brkić je na iskazani interes bjeloruske strane informirao o aktualnostima na europskom putu BiH i aktualnoj političkoj situaciji u BiH.

Naglašeno je da u političkim odnosima između dvije države nema otvorenih pitanja i da je u narednom razdoblju potrebno više se usmjeriti na povećanje trgovinske razmjene.

Također je na sastanku inicirano potpisivanje nekoliko bilateralnih sporazuma i to u oblasti ekonomske i kulturne suradnje, te je dogovoreno da se, nakon što je nedavno stupio na snagu Sporazum o bezviznom režimu za nositelje diplomatskih i službenih putovnica, započne sa procedurom za sklapanje Sporazuma o bezviznom režimu za nositelje običnih putnih isprava.

Govoreći o vanjskopolitičkoj agendi BiH, Brkić je istaknuo da pored približavanja EU, BiH veliku pozornost posvećuje djelovanju u multilateralnim organizacijama i inicijativama sa željom da pokaže da može, i da je sposobna da se nosi sa najvećim izazovima.

U tom je kontekstu istaknuo prošlogodišnje vrlo uspješno predsjedanje BiH Komitetom ministara Vijeća Europe i ovogodišnje predsjedanje Centraloeuropskom inicijativom (CEI), što je doprinijelo unapređenju ugleda BiH.

Kako Bjelorusija u sljedećoj godini od BiH preuzima predsjedanje CEI-jem, bjelorusko izaslanstvo su interesirala iskustva BiH o čemu ih je ukratko upoznao nacionalni koordinator za CEI veleposlanik Miloš Prica, saopćeno iz Ureda za odnose s javnošću MVP-a BiH.

 

(FENA)

Na vrh