Potpisan sporazum – Veća socijalna i pravna sigurnost radnika iz BiH u Sloveniji

24. Oct 2016. | 11:49 | NV
FNA_35507

Sporazum o izmjenama i dopunama Sporazuma  Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Slovenije o zapošljavanju državljana BiH u Sloveniji i protokol o izmjenama i dopunama Protokola za provođenje Sporazuma potpisani su danas u Sarajevu.

Potpisali su ih ministar civilnih poslova BiH Adil Osmanović i ministrica rada, porodice, socijalnih poslova i jednakih mogućnosti Republike Slovenije Anja Kopač- Mrak, koja je nakon potpisivanja kazala da dopuna postojećeg sporazuma unosi veću socijalnu i pravnu sigurnost radnika iz BiH.

Ministar Osmanović je rekao da se ovim izmjenama i dopunama Sporazuma doprinosi razvoju međudržavne saradnje u oblasti rada i zapošljavanja, podstiče mobilnost radne snage, zapošljavanja, kontrola tržišta rada…

“Ovim sporazumom su se nastojala zaštititi prava bosanskohercegovačkih državljana čije zakonito zapošljavanje u Republici Sloveniji omogućava i ostvarivanje njihovog prava po osnovu radnog zakonodavstva”, kazao je Osmanović.

Dodao je da je na sastanku s ministricom Kopač- Mrak konstatirano da oko 29.000 državljana BiH danas živi i radi u Sloveniji.

Iznio je podatke Agencije za rad i zapošljavanje BiH o izdatim radnim dozvolama za državljane BiH u Sloveniji, prema kojima je 2013. broj izdatih radnih dozvola bio 661, zatim 2014. godine 1.870, dok je 2015.  taj broj bio 2.677. Do septembra 2016.  izdate su  3.064 radne dozvole.

“Ovim sporazumom se našim državljanima koji rade u Sloveniji daje jedna sigurnost, veća transparentnost prilikom zapošljavanja. Naprimjer, naši državljani koji rade kod određenih biznismena, poslodavaca u Sloveniji, po ovom sporazumu, ako nisu zadovoljni mogu dati otkaz, a da ne gube radnu dozvolu i da mogu poslije ponovo tražiti zaposlenje”, istaknuo je ministar Osmanović.

Ministrica Anja Kopač-Mrak je istaknula značaj ovog sporazuma za bilateralnu saradnju Slovenije i BiH, navodeći da on jamči pravnu sigurnost građana BiH koji su na radu u Sloveniji.

Po njenim riječima, u Sloveniji radi više od 29.000 građana BiH i bilježi se vrlo pozitivan trend.

“To je posljedica ugodnih privrednih kretanja u Republici Sloveniji i u BiH. Dopuna postojećeg sporazuma unosi veću socijalnu i pravnu sigurnost radnika iz BiH. To je najveća vrijednost ovog sporazum”, istaknula je ministrica Kopač-Mrak.

Dodala je da ovaj sporazum svjedoči i  o odličnoj bilateralnoj saradnji.

 

FENA

Na vrh