Potpuni poraz ISIL-a na granici Libana i Sirije

28. Aug 2017. | 09:31 | NV
lib-sir

Sirijska armija, libanski Hezbollah i libanska armija u potpunosti su preuzele kontrolu nad granicom između Sirije i Libana, prenose brojni mediji.

Područje Ras Baalbek i planina al-Qaa bili su meta operacije, a gdje je ISIL držao manju enklavu iz koje su napadali ciljeve u obje države.

Libanska televizija Al Mayadeen je izvjestila da će “17 autobusa i 10 vozila” zarobljene pripadnike ISIL-a i članove njihovih porodica prebaciti ka gradu Al-Bukamal, a koji se nalazi u blizini iračke granice i pod kontrolom je ISIL-a. Ovo prebacivanje pripadnika ISIL-a, izvještava isti izvor, je dio sporazuma kojeg su sklopili ISIL sa jedne strane i sirijska i libanska armija sa druge strane. Naime, ISIL je zauzvrat oslobodio zarobljenog pripadnika Hezbollaha i predao pet tijela ubijenih pripadnika te libanske organizacije te otkrio grobnicu sa tijelima osam vojnika libanske armije koje su likvidirali 2014. godine.

Sirijski mediji su primjetili da je ovo prvi slučaj oslobađanja nekog lica od strane ISIL-a.

Po okončanju prebacivanja pripadnika ISIL-a ka gradu Al-Bukamal, sirijska i libanska vlada kontrolisaće svoju cjelokupnu granicu prvi put od 2011. godine.

 

NV / foto Al Mayadeen

Na vrh