Potvrđen prvi slučaj morbila u Sarajevu

20. Mar 2018. | 21:08 | NV
morbile sarajevo1

Zvanično je potvrđeno. U Sarajevu je zabilježen prvi slučaj morbila, potvrđeno je iz Zavoda za javno zdravstvo KS, a što je vidljivo iz dokumenta koji je upućen Domovima zdravlja KS.

Potvrđeni slučaj morbila utvrđen je u referentnom laboratoriju UKC Sarajevo.

Obavijest o laboratorijski potvrđenom slučaju morbila u Kantonu Sarajevo proslijeđena je na sve punktove Domova zdravlja KS.

Inače, u susjednoj Srbiji već duže vrijeme na snazi je epidemija morbila, a prije šest dana proglašena je epidemija u Istočnom Sarajevu. Od ovog scenarija ljekari strahuju od kako su se morbile približile našoj zemlji. Stepen vakcinacije je izrazito nizak, stoga su odaslani apeli.

“S obzirom na trend pada obima imunizacije vakcinom protiv morbila, rubeole i parotitisa u Kantonu Sarajevo, kao i mogućnost epidemijskog javljanja ovih bolesti proslijeđujemo vam informaciju na daljnje postupanje, prema smjernicama iz Vodiča za nadzor nad morbilama”, stoji u obavještenju koje je odaslano Pedijatrijskim odjeljenjima Domova zdravlja KS.

Ljekari upozoravaju na redovno vakcinisanje i ističu da je nažalost u posljednjih šest-sedam godina evidentan pad broja vakcinacija, te je pojačano djelovanje “antivakcinalnog lobija”.

 

NV / NAP

Na vrh