Povećan tranzit kroz gasovod “Opal”, a smanjen kroz Ukrajinu

4. Aug 2017. | 11:02 | NV
plinovod

“Gasprom” je povećao tranzit kroz gasovod “Opal”, kojim se prirodni gas prebacuje direktno do Njemačke, usljed čega je smanjen tranzit ovog energenta kroz Ukrajinu.

Energetski magnat povećao je dnevnu količinu gasa koja se transportuje gasovodom “Opal” sa 56 na 71,5 miliona metara kubnih.

Do povećanja je došlo nakon što je “Gaspromu”, nakon šestomjesečne zabrane, ponovo omogućeno da koristi 40 posto gasovoda “Opal”, koji spaja ruski “Sjeverni tok” sa Češkom i Njemačkom.

Transport gasa sjevernom rutom daleko je isplativiji za “Gasprom”.

“Uvjeren sam da će uskoro biti iskorišteni i puni kapaciteti gasovoda “Opal””, ističe direktor Fonda nacionalne sigurnosti Aleksej Grivač.

Evropska komisija je krajem prošle godine dozvolila ruskoj kompaniji da u većoj mjeri koristi gasovod “Opal”, prenosi list “Vedomosti”.

Odluka je donesena nakon što je 50 posto kapaciteta gasovoda “Opal” izuzeto iz Trećeg energetskog paketa, kojim se ograničava kontrola energetskih kompanija nad mrežom cjevovoda.

Njemački mediji ovih dana pišu o “ciničnoj politici sankcija SAD”, koje nastoje da spriječe zajedničke projekte Njemačke i EU sa Rusijom, pogotovo gasne sporazume.

Jasno je da je cilj tog paketa sankcija gasovod “Sjeverni tok dva”, navode mediji i ukazuju na činjenicu da je zvanični Washington mnogo puta kritikovao taj projekat, jer, navodno, njegova realizacija dovodi do još veće zavisnosti Evrope od Rusije.

SAD po svaku cijenu žele da postanu glavni izvoznici energenata, navode njemački mediji, koji pojašnjavaju da američka strana ima svoje šanse na evropskom tržištu, te da tvrdnje o ruskom monopolu nisu tačne.

 

NV / Srna

Na vrh