Povećanjem energetske efikasnosti 700 učenika i zaposlenika će imati bolje uslove boravka u osnovnoj školi “Hrasno”

12. Jul 2017. | 21:31 | NV
_DSC8014

Danas su Sukhrob Khoshmukhamedov, zamjenik rezidentne predstavnice UNDP-a u BiH, i Nedžad Koldžo, načelnik Općine Novo Sarajevo, potpisali Ugovor u vrijednosti od 460.000 KM o realizaciji projekta povećanja energetske efikasnosti na objektu osnovne škole „Hrasno“ u Sarajevu.

Na objektu osnovne škole “Hrasno“ izvršiće se popravak oštećene krovne konstrukcije uz postavljanje termoizolacije, zamjena fasadne stolarije, izrada termičke fasade i ugradnja termostatskih ventila.

Sukhrob Khoshmukhamedov, zamjenik rezidentne predstavnice UNDP-a je ovom prilikom naveo „Pored osiguranja boljih uslova za učenike i nastavnike osnove škole „Hrasno“ projekti energetske efikasnosti doprinose i drugim koristima za lokalnu zajednicu, koje se ogledaju kroz zapošljavanje domaće radne snage, smanjenje troškova javnih objekata i bolji kvalitet zraka. Kroz UNDP–ev projekt “Zeleni ekonomski razvoj”, koji finansira Vlada Švedske i entitetski fondovi za zaštitu okoliša do sada je utopljeno 86 javnih objekata i kreirano preko 800 zelenih radnih mjesta u BiH“.

U svom obraćanju općinski načelnik Nedžad Koldžo istakao je da je „analizirajući stanje objekata osnovnih škola na području Općine Novo Sarajevo utvrđeno da je objekat ove škole jedan od najstarijih. Općina je preuzela na sebe obavezu i izradila projektnu dokumentaciju i provela Energetski audit što je neophodno prilikom apliciranja na projekt UNDP-a „Zeleni ekonomski razvoj“ koji finansira Vlada Švedske“. Nastavu u ovoj školi pohađa preko 700 učenika.

Mjere povećanja energetske efikasnosti na osnovnoj školi “Hrasno” u Sarajevu će biti finansirane od strane Vlade Švedske, Ministarstva prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo, Općine Novo Sarajevo i Fonda za zaštitu okoliša Federacije Bosne i Hercegovine. Građevinske i mašinske radove povećanja energetske efikasnosti će implementirati Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) u sklopu projekta “Zeleni ekonomski razvoj”.

 

Osnovne informacije o projektu Zeleni ekonomski razvoj:

Od 2013. godine Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) realizuje petogodišnji projekt “Zeleni ekonomski razvoj“, koji finansiraju Vlada Švedske, Fond za zaštitu okoliša Federacije Bosne i Hercegovine i Fond za zaštitu životne okoline i energetsku efikasnost Republike Srpske, u saradnji sa Ministarstvom vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, entitetskim ministarstvima prostornog uređenja, kantonalnim ministarstvima, te drugim partnerima.

Projekt ima za cilj institucionalizaciju aktivnosti upravljanja energijom unutar zgrada javnog sektora, stvaranje uslova za investicije u projekte energetske efikasnosti i povećanje broja ”zelenih radnih mjesta“ kako bi se doprinijelo privrednom razvoju Bosne i Hercegovine.

 

NV

Na vrh