Poznate osobe i Vlada Hrvatske pokrenuli akciju protiv mržnje na Internetu

Ministrica Opačić izrazila je nadu kako će ova kampanja pomoći i u drugima dijelovima javnog života gdje se nerijetko koristi verbalna agresivnost

17. Jan 2014. | 16:23 | A.K
17606

Potpredsjednica Vlade i ministrica socijalne politike i mladih Milanka Opačić u povodu lansiranja nacionalne kampanje "Ne govoru mržnje na internetu" poručila je kako je mržnju važnije prevenirati nego sankcionirati.

Ambasadorica kampanje Iva Šulentić ukratko je predstavila promotore kampanje, osobe iz javnog života, glumce, voditelje, novinare i sportaše: Danijelu Trbović, Ivanu Nanut, Leonu Paraminski, Gorana Bogdana, Amara Bukvića, Tomislava Jelinčića te Klub hokeja na ledu Medveščak, mrežu udruga, web stranicu dislajkammrznju.hr i druge.

Na konferenciji je prikazan i službeni spot kampanje "Dislajkam mržnju".

"Ovo nije akcija za sankcioniranje, nego za prevenciju. Mladim ljudima treba reći što je dobro, a što loše, da je govor mržnje na internetu nešto može nauditi i njima i drugima, na što se oslanja i ova kampanja. Svako malo se nađe jedna grupa, manja ili veća, koja se na Facebooku ili nekoj drugoj mreži organizira kako bi nekoga trebalo pretući. Zato je važno reći djeci da trebaju reći to svojim roditeljima, prijaviti nekome u školi ili policiji kako bi se na vrijeme moglo reagirati i zaštiti djecu“, poručila je ministrica Opačić te istaknula kako ova kampanja cilja najviše na djecu, učenike sedmih i osmih razreda osnovne škole.

Ministrica Opačić izrazila je nadu kako će ova kampanja pomoći i u drugima dijelovima javnog života gdje se nerijetko koristi verbalna agresivnost.

Ministarstvo socijalne politike i mladih prihvatilo je poziv Vijeća Europe za uključivanje u provedbu on-line kampanje "No hate speech movement" na nacionalnoj razini u cilju senzibiliziranja javnosti, posebno djece i mladih, o poštivanju ljudskih prava i negativnim utjecajima govora mržnje. Mladi ljudi imat će ključnu ulogu u kampanji te će svojim proaktivnim djelovanjem na Internetu, u školi i zajednici osvještavati sebe i druge što je govor mržnje i kakve posljedice takav neprihvatljivi način izražavanja može imati.

(AA)

Na vrh