Pravobranilac BiH Mlađen Mandić: Za uknjižavanje Velikog Žepa na BiH kriva RS

19. Aug 2017. | 08:00 | NV
veliki zep

Pravobranilac BiH Mlađen Mandić tvrdi u izjavi za BN televiziju da su za situaciju oko Velikog Žepa, odnosno odluku da se ta vojna lokacija uknjiži na ime BiH odgovorni neznanje, pohlepa i bahatost pojedinaca iz vlasti u Republici Srpskoj.

Zakon BiH i Republike Srpske nalaže da se prije prometovanja bilo kojom nekretninom, u javnim glasilima mora objaviti rješenje o izlaganju nekretnine koja se prodaje. U roku od 15 dana svako fizičko, ili pravno lice, ima pravo da daje primjedbe, ili ako smatra da polaže pravo na tu nekretninu, pokrene sudski spor.

To se upravo desilo 2014. godine kada je Republička uprava za geodetske i imovinsko-pravne poslove Republike Srpske inicirala za prometovanje lokacija Veliki Žep i kasarna u Bileći.

BH pravobranilac Mlađen Mandić tvrdi da je tadašnjeg direktora Republičke uprave i pravobranioca Republike Srpske upozoravao da će, pošto se radi o vojnoj imovinu koja je pod zabranom raspolaganja, doći do sudskog spora koji će RS izgubiti. Odgovorili su mu da se ne miješa u njihov posao.

Ipak, nakon nekoliko dana su povukli rješenje po kojem se kasarna u Bileći prepisuje na opštinu Bileća. Pravobranilaštvo BiH je automatski povuklo tužbu, sudski spor je obustavljen i kasarna u Bileći zadržala je svoj raniji status.

“Čudilo me je zbog čega to nije urađeno i sa Velikim Žepom, a onda sam shvatio da je kasarna u Bileći trebalo da bude data opštini, a Veliki Žep M:telu. Za situaciju oko Velikog Žepa odgovorni su neznanje, pohlepa i bahatost pojedinaca u vlasti Republike Srpske”, kaže za BN televiziju BH pravobranilac Mlađen Mandić i dodaje da se ne radi, kako neki tvrde, o interesu Republike Srpske, već o interesu pojedinaca.

On ističe da je u pitanju višemilionski posao koji je propao, ali je nakon izgubljenog sudskog spora pokrenuta mašinerija koja treba da od krivca napravi žrtvu.

“Razni analitičari, pravnici i podobni političari danima pričaju o zaštiti nacionalnog interesa, jer neko navodno otima teroriju Republike Srpske, a ne znaju da terotorija i vlasništvo nisu ista kategorija. Na teritoriji jednog entiteta ili države može postojati i državna i privatna svojina, ali to ne umanjuje niti povećava granicu i teritoriju države ili entiteta. To i laici znaju”, kaže BH pravobranilac i dodaje da niko ne može oteti teritoriju Republike Srpske, jer je ona definisana Ustavom.

“Sva ta priča oko oduzimanja teritorije je isprazna retorika o navodnoj zaštiti nacionalnih interesa, a u stvari se radi o zaštiti ličnog interesa i novca pojedinaca. Najsmješnije u svoj toj medijskoj hajci je to da niko ne pominje da na terotoriji Republike Srpske već postoji imovina u vlasništvu BiH”, kaže Mandić i podsjeća da su zgrada i poligon za obuku SIPA-e u Istočnom Sarajevu uknjiženi na BiH i to na zahtjev prvog direktora SIPA-e Sredoja Novića.

“Isti je slučaj sa zatvorom u Istočnoj Ilidži i sa zgradom Uprave za indirektno oporezivanje u centru Banja Luke. Sve je to ranije uknjiženo na BiH, ali tada je na vlasti u Sarajevu bila neka druga politička garnitura pa to nije bio problem, ali sada je to otimanje terotorija i nacionalni interes”, ističe Mandić i podsjeća da je svu imovinu BiH na terotoriji Srpske uknjižila Republička uprava za geodetske i imovinsko-pravne odnose Srpske.

“Takva je procedura i u slučaju Velikog Žepa. Nakon odluke Ustavnog suda BiH Ministarstvo odbrane će Pravobranilaštvu BiH uputiti zahtjev da se Veliki Žep uknjiži na Ministarstvo. Mi ćemo taj zahtjev samo proslijediti Republičkoj upravi. Od institucija Republike Srpske zavisi da li će to uraditi ili ne. Pravobranilaštvo BiH nema nikavu nadležnost ili odgovornost o tom pitanju kao što neki žele da prikažu”, kaže Mandić i dodaje da se odluka Ustavnog suda o Velikom Žepu ne može koristiti za knjiženje ostale vojne imovine na terotoriji Republike Srpske.

“U BiH i Srpskoj važi euro-kontinentalni sistem prava, a ne anglosaksonski u kojem postoji praksa sudskog presedana. Presuda Ustavnog suda odnosi se samo na Veliki Žep i ne može se primjenjivati na druge lokacije. Čak se ne može pokrenutu ni novi sudski spor, osim ukoliko neko od vlasti Srpske ne odluči da izvrši prometovanje, odnosno izlaganje te imovine”, objašnjava Mandić.

Video prilog RTV Bijeljina možete pogledati na ovome linku.

 

NV / RTV BV

Na vrh