Magazin>>

Pred nama je topla sedmica: U Zenici, Banja Luci i Mostaru i do 33 stepena

26. May 2017. | 23:08 | Nedim Sladić
nedim sladic(8)

Nakon nešto vlažnijeg i hladnijeg perioda za ovo doba godine, pred nama je preokret vremena i ono što smo svi priželjkivali: obilje sunca i toplote.

Greben Azorske anticiklone koja je zaslužna za stabilne vremenske prilike u većem dijelu Evrope tijekom ljetnih mjeseci pružit će svoj ogranak i širenje prema istoku, uspostavljajući južno visinsko strujanje, dok glavnina nestabilnosti se bude uspostavljala nad krajnjim zapadom Evrope.

Vrlo oslabljena i svježa euroazijska zračna masa i visinsko sjeverno (meridionalno) strujanje su se tokom petka spuštali prema Balkanu, pa je glavnina nestabilnosti se odvila jučer u većem dijelu naše zemlje. Ona je već danas odmaknula dalje na istok, i upravo sa zapada u ovim trenucima jača utjecaj Azorske anticiklone te dolazi do strujanja sve toplijeg zraka sa jugozapada kontinenta i sve stabilnije vremenske prilike.

Kako će glavnina nestabilnosti biti na sjeveru i zapadu Evrope, u takvoj situaciji, u većem dijelu centralne, a naročito južne Evrope se očekuje iznadprosječna toplina i prvi val vrućina.

Subota donosi šansu za lokalno vrlo rijedak pljusak isključivo u centralnom i istočnom dijelu zemlje, dok će od nedjelje u svim krajevima bti suho. Temperature će početi vrlo brzo rasti, tako da će već u nedjelju porasti do 27 stepeni.

Počevši od nedjelje, u narednih najmanje šest idućih dana pred nama je sunčano, stabilno i lijepo vrijeme pa će vrlo vjerovatno alergičarima takvo vrijeme teško padati.

Temperature će svakim danom do sredine sedmice rasti za po stepen ili dva, tako da će se one najviše dnevne temperature u većini krajeva naše zemlje kretati od 27 do 32, lokalno ne treba iznenaditi oko Zenice, Banja Luke i Mostara i do 33 stepena. Sarajevo bi prema trenutnim izgledima prognostičkih modela moglo da ugleda prvu trideseticu sredinom sedmice. Jutra će postajati sve toplija, pa će već od jutra temperature u većini krajeva biti od 14 do 18 stepeni, a u Hercegovini od 17 do 21 stepen.

Pred nama su lijepi i vrlo topli, ponegdje i vrući dani, koji bi, po trenutnim izgledima numeričkih modela se mogli zadržati i više od osam dana, a u Hercegovini i do dvije sedmice.

 

NV / NAP

Na vrh