Predmeti cara Franje Josipa na aukciji u Beču

Aukcijska kuća Dorotheum u Beču 20. juna će staviti na aukciju predmete cara koji su se do sada mogli gledati samo u vitrinama. Nasljednici iz kuće Habsburg su posegnuli u škrinju s blagom i izvukli mnoge dragocjenosti

13. Jun 2016. | 13:55 | Dž.A.
FranjoJosip

Od uvojaka trogodišnjega cara ili dječijeg crteža do biste koja je 1918. godine odsječena sa spomenika u Južnom Tirolu.

Kosa mladog Franje Josipa potiče iz historijski najvrednijeg predmeta, lične narukvice nadvojvotkinje Sofije, koja je u staklenom dijelu narukvice čuvala uvojke svoje djece, od kojih su kasnije dvoje postali carevi.

Narukvica je bila božićni poklon nadvojvotkinji od njenog supruga Franje Karla, a vrijednost joj je procijenjena između 8.000 i 16.000 eura.

Posebno zanimljiva je voštana figura cara u uniformi u prirodnoj veličini koju su oko 1900. godine napravili braća Castan iz Berlina, po uzoru na muzej voštanih figura ”Madam Tussauds” u Londonu.

Među predmetima na aukciji koje je Franjo Josip lično koristio, su između ostalog, rukavice od srneće kože (3.000 – 5.000 eura), drveni štap s držačem od bakelita (4.000 – 6.000 eura) i njegov lični čajni servis (15.000 – 30.000 eura).

Barem jednako omiljena je i supruga Franje Josipa, Sisi, od koje su na ovu aukciju stavljeni predmeti iz domaćinstva: gravirane čaše za liker, zdjele i stakleni flakon iz njene vile na Krfu, saopćio je EUROCOMM-PR Sarajevo.

 

(FENA)

Na vrh