Predrag Kojović: Novac za ceste trebalo obezbjediti uštedama, a ne dodatnim nametima

15. Dec 2017. | 19:28 | NV
Kojović-Predrag

Nakon što su zastupnici Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH jutros usvojili izmjene i dopune Prijedloga Zakona o akcizama BiH, što predstavlja uvođenje dodatnih nameta na budžet stanovnika Bosne i Hercegovine, predsjednik Naše stranke Predrag Kojović rekao je da aktuelna vladajuća većina nema moralni kredibilitet za to jer građani nemaju povjerenja da će vlast utrošiti taj novac za ono za što je i namijenjen.

Ineteresantno je, također, vidjeti da se nacionalisti ne mogu složiti oko očigledno dobrih i važnih odluka za BiH, kao što je NATO ili EU ili Energetska zajednica, a kada je u pitanju prebacivanje tereta kredita na građane su složni, kažu iz Naše stranke.

“Samo pitanje da li nam je ili ne povećanje akciza neophodno je de facto ireleventno, jer se za ljude koji taj novac trebaju trošiti u javnom interesu već decenijama vežu afere političkog kriminala i djelovanje u korist ličnog, partijskog, a ne u korist opšteg i dugoročnog interesa BiH”, rekao je Kojović.

“Novac za investicije u ceste i infrastrukturu treba tražiti u smanjenju javne, neproduktivne potrošnje, dakle u troškovima državne administracije,  smanjenjem poreskih i parafiskalnih opterećenja privredi i pravednijem oporezivanju kapitala i imovine. Mjere, poput ovog povećanja akciznih nameta građanima i daljnje opterećivanje realnog sektora su i proizvele pad rasta BDP-a i to je zapravo jedini vidljivi rezultat pokušaja ove vlasti da zemlju povede putem ekonomskog oporavka”, zaključio je Kojović.

 

NV

Na vrh