Predsjedateljica Skupštine KS Ana Babić ugostila delegaciju udruženja SUPERAR: “Muzika je univerzalni jezik koji svi razumiju”

2. Feb 2017. | 18:42 | NV
DSC  _  03  13

Predsjedavajuća Skupštine KS Ana Babić danas je ugostila delegaciju udruženja “SUPERAR AUSTRIA” sa glavnim sjedištem u Beču. Povod sastanka je bilo predstavljanje plana rada i programa udruženja “SUPERAR BiH”, koje je podružnica udruženja iz Beča i u završnoj je fazi osnivanja, a za cilj ima probuditi radost muziciranja kod djece. Osnova programa je muzički djelovati na visokom nivou i istovremeno jednako potpomoći svako dijete neovisno od njegove nadarenosti, njegovog porijekla ili religije.

Muzički direktor “SUPERAR AUSTRIA” Andy Icochea Icochea istakao je važnost muzike i naglasio kako muzika može biti vodilja kroz život i životna inspiracija:

“Znamo kolika je moć muzike, stoga je želimo usmjeriti ka djeci, da se razvijaju i odrastaju jači, bolji, gledajući drugu djecu kroz ono što jesu kao osobe, a ne kroz nacionalnu, vjersku ili teritorijalnu pripadnost. Postoje mnoga muzička udruženja, filharmonije, horovi koji rade odličan posao, ali ono što naše udruženje izdvaja jeste to što kod nas sva djeca imaju jednaku šansu.”

Iz Udruženja naglašavaju kako su njihovi članovi osim djece iz gradova u kojima imaju svoje filijale i djeca migranti, azilanti i siromašni i bogati. Pozitivna energija muzike ne poznaje granice. Iskustva zajedničkog muziciranja jačaju ličnosti učesnika i samim tim njihove šanse u društvu sutrašnjice. Ljepota je u tome što omogućavaju djeci koja nisu vjerovala da će imati priliku ući u  velike koncertne dvorane, sada imaju priliku u njima nastupati.

Predsjedavajuća Babić, poznata po svojoj empatiji prema djeci, naglasila je kako je vrlo zainteresirana za suradnju i pomoć pri afirmaciji mladih talentovanih ljudi:

“Muzika je univerzalni jezik koji svi razumiju, a Sarajevo je oduvijek bilo rasadnik umjetnika. Malo je zemalja poput BiH koje se mogu pohvaliti sa dva nobelovca, oskarovcem, te brojnim dobitnicima priznanja koji nas afirmišu u svijetu muzike, filma, književnosti.”

Babić je dodala da je ovo vrlo značajan projekt za razvoj djece, sticanje samopouzdanja i stvaranja zajedništva, te se nada da će ovo biti početak jedne lijepe i dugoročne suradnje koja će izroditi nove umjetnike.

 

NV

Na vrh