Predsjednik Kine na vojnoj paradi: Snažna vojska potrebnija nego ikad, izrastamo u svjetsku silu

30. Jul 2017. | 23:03 | NV
47464

Predsjednik Kine Xi Djinping izjavio je danas na vojnoj paradi, povodom obilježavanja 90 godina od osnivanja Narodne oslobodilačke vojske, da kineska vojska ima “samopouzdanje i sposobnost” da podupre uspon zemlje u svjetsku silu.

Xi je, obraćajući se vojnicima iz otvorenog džipa, u vojnoj uniformi, rekao da je snažna vojska “više nego ikad” potrebna zemlji koja se “približava cilju velikog podmlađivanja nacije”.

“Potrebno je da izgradimo snažnu narodnu vojsku više nego ikad ranije u historiji”, rekao je Xi, obilazeći vojnike, oklopna vozila, rakete i avione.

Parada je održana u bazi za vojnu obuku Zhuurihe, u regionu Unutrašnja Mongolija. Na njoj je učestvovalo 12.000 vojnika i prikazano napredno oružje, uključujući interkontinentalnu raketu s nuklearnom glavom Dongfeng-31AG, nekoliko bombardera H-6K i avion dugog dometa koji je nedavno učestvovao u vežbama blizu Japana i Južnog kineskog mora.

Xi je prije dvije godine naredio otpuštanje 300.000 vojnika iz najveće stajaće vojske na svijetu, a s druge strane je ulagao u razvoj nosača aviona, nuklearnih podmornica i borbenih aviona s ciljem da prestigne SAD u regionalnom, pa čak i svjetskom uticaju.

 

NV / Beta

Na vrh