Predsjednik Kine u trodnevnoj posjeti Češkoj

Kineski predsjednik Xi Jinping stigao je ponedjeljak u Prag u trodnevnu državničku posjetu

29. Mar 2016. | 11:55 | K.K
56790

Ovo je prva posjeta kineskog predsjednika Češkoj u posljednjih 67 godina otkako su ove dvije države uspostavile diplomatske odnose.

Ovo je također Xiova prva posjeta regiji centralne i istočne Evrope otkako je postao predsjednik 2013. godine i ovo je prva posjeta Evropi ove godine.

Xi je rekao češkom predsjedniku Milošu Zemanu da Kina i Češka Republika imaju dugu historiju prijateljstva uprkos geografskoj udaljenosti i da očekuju da će s ovom posjetom to unaprijediti bilateralne odnose i dovesti ih na novi nivo.

Nakon posjete Češkoj Republici, očekuje se da će Xi otputovati u Washington D.C. kako bi učestvovao na četvrtom Samitu o nuklearnoj sigurnosti, koji se održava od 31. marta do 1. aprila.

Tokom sastanka sa Zemanom, dvojica državnika su razgovarali o bilateralnim odnosima i kako Prag može ojačati odnose Pekinga s Evropskom unijom i regijom centralne i istočne Evrope.

Xi je kazao da su prijateljstvo i saradnja uvijek bile dominantne teme između Pekinga i Praga od uspostavljanja diplomatskih odnosa prije više od šest decenija.

Kineski predsjednik je naglasio da dvije zemlje imaju bližu i praktičniju saradnju, što je dovelo do ekonomskog rasta bez presedana u obje zemlje.

Spomenuvši međudržavni memorandum o razumijevanju o saradnji na incijativi “Pojas i put”, koji je potpisan 2015. godine, Xi je rekao da ove dvije zemlje imaju odgovornost da obnove prijateljstvo.

Zeman je rekao da Češka Republika daje veliku važnost svojim odnosima s Kinom i da su u prioritetu razvoj češko-kineskih odnosa i saradnje.

Češki predsjednik je rekao da vjeruje da će Xiova posjeta pružiti nove prilike za unapređenje političkog povjerenja i razmjene u raznim područjima.

Xi je također razgovarao za Zemanom o odnosima Pekinga s Evropskom unijom i regijom centralne i istočne Evrope, naglasivši podršku Kine EU integracijama.

Kini je drago što vidi prosperitetnu, ujedinjenu i stabilnu Evropsku uniju i voljna je sarađivati s članicama EU i drugim evropskim zemljama u doprinosu svjetskom miru i razvoju, kazao je Xi.

Zeman je rekao da je Češka Republika zemlja kojoj Kina može vjerovati i spremna je iskoristiti svoj utjecaj kako bi ojačala odnose Kine s EU i regijom centralne i istočne Evrope.

(Agencija FENA)

Na vrh