Predsjednik Makedonije odbio da potpiše Zakon o jezicima

17. Jan 2018. | 22:05 | NV
Gjorge_Ivanov

Predsjednik Makedonije Gjorge Ivanov izjavio je večeras da neće potpisati Zakon o upotrebi jezika, kojim se proširuje upotreba albanskog u institucijama i organima države na teritoriju cijele zemlje.

Ivanov je rekao da je odlučio da ne potpiše ukaz o proglašenju tog zakona jer je nepravedan i represivan i jer favorizuje samo albanski jezik.

“Ovim zakonom se uvodi veoma skup paralelizam u svim organima državne vlasti što vodi ka njhovoj potpunoj blokadi i nefunkcionalnosti. U uslovima blokade postoji opasnost da se otvori pitanje ustavnog redefinisanja i ugrožavanja unitarnosti, suvereniteta i teritorijalnog integriteta Makedonije”, rekao je Ivanov.

Predsjednik Makedonije je poslao pismo parlamentu –  Sobranju, u kojem poslanike obavještava da neće potpisati ukaz, a dostavio je i detaljno obraloženje te svoje odluke.

Ivanov je pozvao poslanike da pažljivo razmotre njegove primedbe da bi se došlo do sveobuhvatnog rješenja za unaprijeđnje prava na upotrebu jezika, a da se pritom ne stvaraju podjele.

Vladajuća koalicija Socijademokratskog saveza Makedonije i najveće partije Albanca u Makedoniji DUI je ranije najavila da će, ako Ivanov ne potpiše ukaz, ponovo izglasati isti Zakon o jezicima, koji nakon toga automatski stupa na snagu bez potreba da ga potpiše predsjednik.

Sobranje Makedonije je novi Zakon o jezicima donijelo 11. januara, a glasanje su bojkotovali poslanici najveće opozicione partije, nekeda vladajuće VMRO DPMNE. Za taj zakon je glasalo 69 od 120 poslanika.

 

NV / Beta

Na vrh