Predsjednik Slovačke: EU ne smije odustati od Balkana, treba da se bori protiv propagande Rusije

15. Nov 2017. | 23:01 | NV
Andrej-Kiska

Predsjednik Slovačke Andrej Kiska je danas zatražio da se integracija Zapadnog Balkana vrati u žižu interesovanja, jer smatra da Evropa ne smije da odustane od balkanskih zemalja.

Kiska je u Evropskom parlamentu rekao da je politika proširenja bila najuspješnija politika Evropske unije do sada i naglasio da “sudbina Zapadnog Balkana mora da ostane među našim prioritetima”.

“Da, ima razloga da budemo razočarani zbog nedostatka napretka u reformama, u prevazilaženju starih podjela. Ali, prije no što popustimo pažnju, EU mora da se anagžuje više”, kazao je slovački predsjednik.

Kiska je podsjetio na iskustva Evropa sa onim što može da se desi na Balkanu ako ostane na marginama pažnje EU.

“Bezbjednost i stabilnost regiona su toliko tesno povezane sa bezbjednošću i stabilnošću EU, da ne možemo sebi da dopustimo luksuz da od njih odustanemo. To znači da ne smijemo da im ubijemo viziju uspješne euvointegracije”, kazao je Kiska.

Slovački predsjednik je pozvao članice EU da se zajedno suprotstave lažnim vijestima i informativnom ratu Rusije protiv Unije, i da se odbace uobičajene fraze “za sve je kriv Brisel”.

“Dok počinjemo da pričamo o evropskim odbrambenim projektima, treba svi da djelamo protiv neposredne opasnosti sa kojom smo svi suočeni ruske propagande i informativnog rata. Bilo bi suludo da radimo na našem odbrambenom hardveru, a da tu ranjivu tačku prepustimo napadima. Iskreno, bila bi sramota da dopustimo da evropski projekat propadne zato što nismo bili u stanju da zaustavimo sijanje prevara i lažnih vijesti”, kazao je Kiska europoslanicima.

Slovački predsjednik je upozorio da, iako u EU i Slovačkoj nema istrage ruskog uticaja na politiku kao u SAD, propaganda ostavlja realne posljedice na svakodnevni život Evropljana, mijenja raspoloženja u EU, pristup građana, širi haos, uzdrmava stabilnost.

Ona “podriva povjerenje ljudi u naše institucije i tjera nas da se plašimo svakih predstojećih izbora”, kazao je Kiska.

“Ovdje sam da odbijem da je nešto trulo u evropskom projektu i da je on nekako odgovoran za nedavni porast ekstremizma i nacionalizma. Ovdje sam da odbijem popularnu igru ‘Za-sve-okrivi-Brisel’ kad god je potrebno da se izvrši neki pritisak na domaćoj političkoj sceni”, kazao je Kiska.

Slovački predsjednik izjavio je da se ne zalaže za radikalne reforme upravljanja EU, već smatra da najakutniji problemi mogu da se rješe dovršavanjem onog što su zemlje EU započele prije 60 godina, što važi i za eurozonu i Šengen i jedinstveno tržište.

 

NV / Beta / foto aktuality.sk

Na vrh