Prijedlog Odluke o upotrebi znakovnog jezika u Općini Stari Grad Sarajevo

Danas je u Sarajevu predstavljen prijedlog Odluke o upotrebi znakovnog jezika u Općini Stari Grad Sarajevo. Predlagač je predsjednik Kluba vijećnika SDP Stari Grad Sarajevo Irfan Čengić. Prema tom prijedlogu ova općina će biti prva koja ispunjava sve uslove neophodne za normalan i samostalan život gluhih osoba

21. Jan 2014. | 13:11 | Samir Keč
17786

Guhim osobama u Starom Gradu će biti obezbijeđeno prisustvo tumača znakovnog jezika prilikom vađenja dokumenata i prisustva sjednicama Vijeća, javnim raspravama ili zborovima građana čime će biti upotpunjeno njihovo demokratsko pravo učešća u društvenim procesima. Odluka omogućava i svjetlosnu signalizaciju u zdravstvenim institucijama i školama, plakati sa dvoručnom abecedom u školama. Prema toj odluci, Općina će imati najmanje pet uposlenika koji poznaju znakovni jezik. Bitno je napomenuti i da Odluka sadrži kaznene odredbe kojima će dodatno osigurati njeno provođenje.

Predlagač Irfan Čengić kazao je da će Odluka omogućiti Ustavom zagarantovane demokratske slobode gluhonijemim građanima, inkluziju mladih u školama, te olakšati procedura za gluhe osobe u administrativnim postupcima i domovima zdravlja.

Odluka je pripremljena u saradnji s Udruženjem gluhih osoba Kantona Sarajevo, čiji su predstavnici i članovi bili danas prisutni u Općini Stari Grad. Po završetku gluhe osobe su potpisale peticiju kojom podržavaju usvajanje te odluke, a najavili su dolazak na sjednicu Vijeća Općine Stari Grad u petak, kada će Odluka biti data na usvajanje, saopćeno je iz SDP-a Općine Stari Grad Sarajevo.

Na vrh