Predstavljena knjiga "Genocid nad Bošnjacima u istočnoj Hercegovini"

U organizaciji mostarske podružnice Vijeća bošnjačkih intelektualaca danas je predstavljena knjiga Izeta Kubata i Salke Čampare "Genocid nad Bošnjacima u istočnoj Hercegovini"

27. Feb 2016. | 12:24 | A.S
x55257.jpg.pagespeed.ic.URDoc6FbOk

Tim povodom jedan od autora prof. Izet Kubat je kazao kako je u knjizi predstavljen jedan povijesni pregled koji govori kako je konstantno kroz stoljeća na području istočne Hercegovine vršen genocid nad Bošnjacima. Po njegovim riječima poštujući vrlo zahtjevnu vremensku i prostornu odrednicu istraživanja, u knjizi je obrađeno široko povijesno razdoblje – od dolaska Osmanlija pa do XX stoljeća, preteći kontinuitet događanja na području šest općina istočne Hercegovine, s oko 500 naseljenih mjesta – gradova, kasaba, sela i zaseoka na oko 4 352 kilometra kvadratna.

"Obično smo svi naučili da se genocid dogodi brzo, međutim na području istočne Hercegovine genocid nad Bošnjacima se događao stalno i konstantno pražnjenjem bošnjačke supstance s tog područja. Epiloga se dogodio tijekom agresije na BiH kada je očišćeno područje istočne Hercegovine od nekad većinske populacije s izuzetkom jednog dijela Stoca koji je pripao Federacije BiH", kazao je prof Kubat.

Govoreći o sadržaju knjige autor je kazao kako su on i profesor Salko Čampara na knjizi konstantno radili četiri godine te kako je knjiga podijeljena u 15 obimnih poglavlja u kojima su obrađeni uzroci, kontekst, razlog nestajanja Bošnjaka-Muslimana s područja Nevesinja, Gacka, Stoca, Ljubinja, Bileće i Trebinja, općina koje zemljopisno čine istočnu Hercegovinu.

Također, profesor Kubat je pojasnio kako je u knjizi, kako bi ona bila pristupačna i jasnija čitatelju, predstavljena i kratka povijest države BiH od antičkog doba, razdoblja srednjovjekovne bosanske države, vladavine Osmanlija, Austro-Ugarske, razdoblja kraljevine SHS – kraljevine Jugoslavije, Drugog svjetskog rata, socijalističkog razdoblja, te na kraju agresije na Republiku BiH.

(Agencija FENA)

Na vrh