Predstavljena knjiga ‘Iz književne i kulturne riznice Mostara’ Elbise Ustamujić

19. Oct 2016. | 21:42 | NV
FNA_35132

Predstavljanje knjige “Iz književne i kulturne riznice Mostara”, autorice Elbise Ustamujić, upriličeno je u srijedu navečer u Centru za kulturu u Mostaru.

Ova je knjiga rezultat autoričina višegodišnjeg rada i sudjelovanja, kako u kulturnom, tako i u književnom životu grada Mostara.

“Knjiga je moje sudjelovanje zadnjih 20 godina u kulturnom i književnom životu Mostara, a svi radovi vezani su za mostarske pisce od 16. do početka 21. stoljeća”, kazala je u izjavi novinarima autorica Ustamujić.

Po njezinim riječima, knjiga govori o kulturi i kulturnom identitetu koji je stvaran kroz 500 godina postojanja Mostara i koji u svakom novom vremenu doživljava neke mijene, ali ono što je bitno od početka postoji taj neki kontinuitet specifičnosti mostarske književne scene.

“U 16. stoljeću Mostar je bio centar divanske književnosti, dok je u 19. stoljeću prevladavala srpska književnost, a sve završava otprilike s Kajanom, koji na neki način sublimira taj 400-500 godina star duh bošnjačke književnosti, odnosno povezuje poetiku divanske poezije i poetiku postmodernizma”, kazala je autorica.

Jedna od promotorica knjige, federalna ministrica znanosti i obrazovanja Elvira Dilberović kazala je kako se u knjizi autorice Ustamujić nailazi na radove koji su ranije na neki način djelomično ili u potpunosti objavljivani, ali su ipak sagledani iz nekog novog svjetla, što je, kako je kazala, zapravo najveća originalnost tog rukopisa.

“Kroz ovaj rukopis doznajemo kako je Mostar bio jedna urbana cjelina, kulturološki i u svakom smislu univerzalno središte u kojem su se sretale različite kulture i različita imena koja su dala doprinos, ne samo regiji, nego i svjetskoj kulturno-povijesnoj baštini”, kazala je Dilberović.

O knjizi je govorila i prof. dr. Dijana Hadžizukić, kazavši kako autorica u tekstovima skupljenim u knjizi propituje kulturne pojave, književnike, kulturne radnike koji su djelovali u Mostaru te kako u tom smislu knjiga prolazi kronološki od najstarijih vremena, od prvih početaka Mostara kao čaršije, preko austrougarskog razdoblja.

“Također, knjiga, iako su to odvojeni tekstovi, ima neku unutarnju nit koja se provlači od početka do kraja, a to je misao da je Mostar urbana čaršija, da je razvijao neku svoju vlastitu unutarnju kulturu u načinu življenja, ophođenja među ljudima, što se posebno ističe u tekstu o Svetozaru Čoroviću, gdje se analizira njegova zbirka “Komšije” “, kazala je Hadžizukić.

O knjizi je govorila i doc. dr. Selma Raljević, a predstavljanje knjige organiziralo je Vijeće Kongresa bošnjačkih intelektualaca Mostar.

 

FENA

Na vrh