Predstavljena knjiga prof. dr. Mile Lasića “Transnacionalne socijalizacije, politike i institucije Europske unije”

18. Nov 2016. | 14:40 | NV
S promocije knjige Mile Lasica 3

U Sarajevu je jučer promovisana knjiga prof. dr. Mile Lasića “Transnacionalne socijalizacije, politike i institucije Europske unije”.

O knjizi su govorili prof. dr Mirko Pejanović, Osman Topčagić i Adnan Ćerimagić. Promociju, koja je održana u Info Centru Evropske unije u Sarajevu, organizirali su Hrvatsko kulturno društvo “Napredak” i Paneuropska unija Bosne i Hercegovine koji su i izdavači knjige.

Skup je na samom početku pozdravio Khaldoun Sinno, zamjenik specijalnog predstavnika EU u BiH.

Mirko Pejanović, profesor emeritus Univerziteta u Sarajevu i dugogodišnji gostujući profesor na Studiju politologije na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru istakao je da je, kao dugogodišnji saradnik profesora Lasića, sa zadovoljstvom recenzirao knjigu. “To je profesorova znanstvena studija o Evropskoj uniji, o evropskim integracijama što se odvijaju od sredine 20. stoljeća i traju do današnjeg vremena. Knjiga je motivisana potrebom da se u okviru tek uvedenog filozofskog studija u Mostaru izučava ova oblast. Pedagoški je pripremljena za studente, ali i one koji se bave evropskim integracijama”, kazao je, između ostalog, Pejanović.

Osman Topčagić, dugogodišnji direktor Direkcije za evropske integracije BiH, šef Odsjeka za Evropsku uniju u MVP BiH i šef misije BiH pri EU je govorio o izazovima pristupanja Bosne i Hercegovine Evropskoj uniji, te o modernizaciji i evropeizaciji Bosne i Hercegovine koja je, zapravo, tek započela težak put do kandidatskog statusa, a zatim i članstva u EU. Rekao je da knjiga već samim naslovom ukazuje, ne samo na sadržaj i temu koji se obrađuju, nego na način obrade. Topčagić je istakao je da je od prvog poglavlja pa do kraja, dosljedno korišten akademski i istraživački i kritički pristup, uz korišenje i navođenje savremene i relevantne evropske i svjetske literature.

Autor knjige prof. dr. Mile Lasić naglasio je da ukoliko jedna država želi da se priključi EU, onda je nužno učiti o konzensualnim kulturama koje podrazumijevaju obzir. Međutim, on zaključuje da u BiH nema obzira te da je “legitimiran prostakluk i bezobrazluk prema onome ko je manjinski na svim razinama”. Stoga, dodao je, sve će propasti ako ne naučimo da se uvažavamo i polazimo od formiranih isključivo nacionalnih identiteta te potcrtao da je potrebno raditi na njihovoj kosmoplitizaciji, kao i kosmpolitizaciji ambijenata u kojim ljudi žive.
O značaju knjige govorio je i Adnan Ćerimagić, analitičar Evropske inicijative za stabilnost. Govorio je temeljem iskustva studiranja u Austriji i Belgiji, potom šestomjesečnog stažiranja u Evropskom parlamentu, te rada u diplomatsko – konzularnom predstavništvu BiH u Bruxellesu.
Gospoda Lasić, Pejanović, Topić i Topčagić su u upravnim tijelima Paneuropske unije u BiH – nevladine organizacije koja snažno podržava europske integracije i što skorije pridruživanje BiH Europskoj uniji i NATO-u. Predstavnici Panevropske unije BiH redovno učestvuju na skupštinama Međunarodne panevropske unije te drugim sastancima i konferencijama širom Evrope radi pozitivnog promoviranja BiH. Takođe, Panevropska unija BiH organizira razne aktivnosti unutar BiH radi jačanja svijesti o značaju i prednostima pridruživanja zemlje velikoj evropskoj porodici. To, uostalom, svojim radom i zalaganjem, znamo, radi i HKD “Napredak” koje ima i bezbroj podružnica širom Evrope i svijeta. Zato je opravdano što je promocija knjige profesora Lasića u Sarajevu zajednička aktivnost Paneuropske unije BiH i HKD “Napredak”, koje je i izdavač knjige.

Promociju knjige moderirao je Senad Dorić, generalni sekretar Paneuropske unije BiH i glavni i odgovorni urednik TV HEMA iz Sarajeva. Diplomirao je 2007. na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu – odsjek žurnalistika. U Strasbourgu je stekao i diplomu “BiH škole za političke studije“ koju je organiziralo Vijeće Evrope.

 

NV

Na vrh