Predstavnici američke ambasade u Srbiji u srijedu će posjetiti “Rusko-srpski humanitarni centar” u Nišu

10. Jul 2017. | 09:12 | NV
33065

Predstavnici Ambasade SAD u Srbiji posjetiće u srijedu, 12. jula, “Rusko-srpski humanitarni centar u Nišu”, rekao je kodirektor Centra Vjačeslav Vlasenko, prenosi Srna.

Vlasenko je naveo da će doći dva službenika Ambasade SAD, te da će to biti prvi put da neko iz te Ambasade dolazi u Centar.

On je naveo da se sa američkim diplomatama upoznao prije nekoliko mjeseci na jednom prijemu u Beogradu i da im je tada rečeno da mogu doći u posjetu, ako žele, te da niko od Amerikanaca do sada nije bio u Centru.

“Prije nešto više od mjesec dana dobili smo molbu od njih da posjete naš centar 12. jula. Rekli smo im – može, nema ograničenja”, rekao je Vlasenko za “Sputnjik”.

On je dodao da će to biti obična radna posjeta, te da planiraju da im pokažu cijeli Centar.

Visoki zvaničnik američkog State Departmenta Hoyt B. Yee nedavno je izjavio da ga brine “takozvani humanitarni centar” zbog onoga što bi mogao da postane, ako Srbija ispuni ono što je Rusija tražila i pruži imunitet njegovom osoblju.

Sa druge strane, Srbija i Rusija tvrde da se radi o “humanitarnom centru” namjenjenom za pomoć stanovništvu u slučaju elementarnih nepogoda.

Rusija je ranije od Srbije tražila da Rusi stacionirani u pomenutom centru u Nišu dobiju diplomatski status, a to pravdaju potrebom za razvojem centra. Rusko insistiranje na diplomatskom statusu izazvalo je sumnju kod američkih zvaničnika o namjeni “humanitarnog centra”.

 

NC

Na vrh