Predstavnici SABNOR-a podržali promjenu naziva škole u Dobroševićima

9. Feb 2018. | 19:52 | NV
DSC_0058

Predsjedavajuća Skupštine Kantona Sarajevo (KS) Ana Babić susrela se danas s predstavnicima Saveza udruženja antifašista i boraca narodnooslobodilačkog rata KS (SABNOR KS) koje je predvodio njihov predsjednik Ibrahim Čomić i, tom prilikom, s njima razgovarala o realiziranju inicijative za izmjenu naziva osnovnoj školi u Dobroševićima, kao i o drugim sličnim pitanjima i pogledima na povijesnu istinu, saopćeno je iz KS.

U delegaciji SABNOR-a su bili i akademik Mirko Pejanović, povjesničar i profesor Tomislav Išek, potpredsjednik SABNOR-a KS Ibrahim Durmo te članica Upravnog odbora SABNOR-a Zineta Mulaosmanović, koji su podržali želju i zahtjev predsjedateljice Babić, a sve s ciljem revizije ranije donesene skupštinske odluke.

“Sigurni smo da u vama možemo imati sagovornika i istomišljenika po ovim pitanjima, jer je i za nas istinske antifašiste Bosne i Hercegovine i Sarajeva, kao i za vas, davanje naziva obrazovnoj instituciji u KS po fašističkom kolaborantu i poštovaocu progona drugačijih, posebno Jevreja, Mustafi Busuladžiću neprihvatljivo”, rekao je Čomić, ovom prilikom. Dodao je kako je Sarajevo u cijeloj svojoj historiji bio otvoren grad za sve stradalnike, ma od kuda i ko oni bili.

“Rukovodeći se povijesnim događajima, ličnostima i povijesnom istinom, kada je riječ o Busuladžiću, iznio sam mišljenje najuvaženijeg povjesničara u BiH zadnjih decenija Envera Redžića. Također sam na temelju vlastitih istraživanja u Zemaljskom muzeju provedenih prije neki dan došao do primjerka lista ‘Osvit’ koji je uređivao Busuladžić iz kojeg se evidentno vidi da je on podržavao zajedno sa muftijom El-Huseinijem nacizam, Hitlera i antisemitizam. To su činjenice koje se ne mogu negirati”, rekao je profesor Išek. Naveo je i kako je Busuladžić imao i pozitivnih strana kao pisac, jer je napisao jako dobro djelo “Islam i socijalizam”, ali i da je sve drugo što je radio pokriveno njegovom orijentacijom ka nacizmu.

Ana Babić je informirala svoje goste da je nedavno i službeno proslijedila pomenutu inicijativu prema načelniku, predsjedavajućem i svim vijećnicima Općine Novi Grad.

“Zahvalna sam mojim današnjim uvaženim gostima koji su me podržali u realiziranju moje inicijative te iznijeli nekoliko bitnih sugestija i argumenata koji govore tome u prilog, čime su mi dali dodatni podstrek da istrajem u provođenju propisane pravne procedure za izmjenu naziva ovoj obrazovnoj ustanovi”, kazala je na kraju današnjeg sastanka predsjedavajuća Babić.

 

NV

Na vrh